maanantai 22. kesäkuuta 2015

Juhannus mökillä

Meidän perheen juhannus alkaa, kun mökkimatkalla on ohitettu tämä tien yli kaartuva koivuportti.


Toinen perinne on tietysti kokolla käyminen ja sinne mennään Erkin hienon mersun lavalla. Koska sää oli melko vilpoinen, minä varustauduin sopivasti juuri kesäksi valmistuneella islantilaisneuleellani. Tai eihän siinä muuta islantilaista ole kuin tuo kaarrokkeen malli, joka on hieman sovellettu kirjasta Islantilaisia neuleita. Lanka on ihan suomalaista Pirtin kehräämön hahtuvalankaa Snurresta. Kuten kuvasta näkyy, hihoista tuli vähän pitkät, mutta saapahan palelevat sormet helposti lämpimään.

Kanteleella kokko sytytetään jo alkuillasta keskellä kylää olevalla pellolla. Aikamoinen savu siitä nousi, kun puut olivat sateen jäljiltä vielä märkiä. Juhlaväelle on järjestetty makkaran ja munkkikahvien myyntiä, jos joku ei ollut vielä mökillään ehtinyt syödä tarpeeksi. Yllätyksenä paikalle porhalsi traktorin lavalla myös bändi.


Me grillasimme vasta kokolla käynnin jälkeen ja hieman harmitti, kun sää ei sallinut ulkona ruokailua. Hyttysiäkin oli ihan älyttömästi. Kävin vielä iltasella erään asumattoman mökin pihassa katsastamassa siellä kasvavia erivärisiä akileijoja, koska sain luvan ottaa sieltä juurakoita. Ne tosin jäivät seuraavaan kertaan, kun lähdin liikkeelle ilman kumisaappaita.


Osa kuvista on hieman epätarkkoja, koska minun on hankala kurkottaa ruohonjuuritasolle, mutta laitan niitä silti jokusen näytille, koska nuo akileijat vaan ovat niin hauskannäköisiä. Tarkoitukseni oli mennä juhannuspäivänä ottamaan kameralla uudet kuvat, mutten löytänyt sitä mistään. Ja nyt kun katson yöpöydälleni, eikä kamera ole siinä, niin missä se sitten on? Huokaus, kamppeeni ovat nykyisin aina kateissa.

Juhannuspäivä valkeni melko poutaisena ja ai että mikä nautinto, kun ei ensimmäisenä tarvitse könytä huussiin, vaan vessa löytyy saman katon alta. Vaikka samallahan sitä tulisi huussikäynti hoidettua, kun kahvinkeittoon pitää mennä vanhaan mökkiin. Uuteen kun ei vielä tule vettä. Sen minä koenkin melkoisen rasittavana, kun eletään "kahden mökin loukossa" eli yövytään toisessa, mutta ruokahommat ja peseytyminen on toisessa. Sanoinkin miehelleni, etten aio mennä mökille ennen kuin uusi mökki on kokonaan käyttövalmis. 

Koska riippumatossa loikoilu ei tullut kyseeseen, niin virittelin sen telineeseen matonpesupaikan. 


Poikien pömpelien matot oli vielä pesemättä ja illasta poutaantunut sää antoikin siihen oivan tilaisuuden. Samaan syssyyn pesin grillikatoksen valkoisista kalusteista pois homepilkut. No, lähti niistä maaliakin samalla pesulla, mutta minua se ei oikeastaan haittaa. Siirsin kahdenistuttavan penkin uuden mökin kuistille ajatuksena, että siitä tehdään sellainen katosta riippuva keinu. 


Peitto vain päälle, niin kulunutta maalia ei huomaa :) Tässä lepäilin ja opastin poikia kantamaan rakentamisen jälkiä autotalliin, jonne mies rakensi päivän aikana hyllyt työkaluille ja muille romppeille, joita näkyy alakuvissa.


Tuo puinen tuleekin jäämään kuistin pöydäksi ja luultavasti maalaan sen pöytälevyä lukuunottamatta valkoiseksi. Ei tuo pintakaan maailman kaunein ole, mutta se peittyy liinalla.
Nyt kun tässä naputtelen, niin mieleeni juolahti, että piti soittaa puusepälle ja tilata keittiön tiskialtaan alle kaappi. Pitää laittaa muistutus aamuksi kännykkään.


Puolitoista vuotta sitten Leviltä ostettu lämpömittari saatiin vihdoin kiinnitettyä paikalleen. Sen verran oli lämpöasteita, että kelkkaa ei tarvittu ;-)


Muita sisäkuvia en älynnyt ottaa, muuta kuin sovitellakseni miten erilaiset tyynyt sopivat toisiinsa. Olen ostanut nuo kukalliset aikoja sitten Ikean löytöpisteestä juuri mökkiä varten ja luulen niiden sopivan paremmin, kun tuo matto vaihtuu yksiväriseksi pellavaiseksi, joka odottaa kotona pesua. Mieheni oli nostanut sohvan takana olevan ikkunaluukun saranoiden avulla seinälle, mutta minusta se oli parempi nojatessaan lattialla seinään. Hänellä on joskus tietyistä asioista oma näkenys, joita sitten toteuttaa kysymättä minulta ensin ja luulee tekevänsä palveluksen :)


Niin, ja ennen kuin pääsin lekottelemaan kuistille, piti roudata hirveä kasa pöllejä. Pitkään heittelin niitä hikipäässä yksinäni, kunnes sain pojat avuksi. Ihan hullua. että aiemmin ilmeisesti appiukkoni, joka puut on kaatanut, on alkanut pinota niitä tuohon mökin seinustalle, kun toisella puolen mökkiä on upouusi puuvaja. Riittää sitä pinottavaa vielä vaikka loppukesäksi. Mutta hurraa! Sain tänään vakuutusyhtiöltä maksusitoumuksen fysioterapiaan ja siten helpotusta kipuihin. Kun ei sitä ihminen osaa ihan toimettomana vain maata, vaikka kuinka tekee kipeää.


Kuvassa pitäisi näkyä pikkuinen tintti - erottuuko? 

Minä ajelin toisen pojan kanssa kotiin jo juhannuspäivän iltana ja oli kyllä aikamoisen erikoinen säätila vastassa, kun mereltä nousi nopeasti mielettömän sakea sumu. Ajoimme Vuosaaren sataman ABC:lle ostamaan maitoa ja ennen sinne vievää tunnelia oli ihan kirkas auringonpaiste, mutta kun tunneli päättyi niin mitään ei näkynyt.

Tämän kuvan otin meidän parvekkeelta.


Nyt pitää rientää kauppaan, maito on taas loppu :)
Iloista viikon jatkoa!


2 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta kommentistasi! Teidän juhannus kyyti näyttää tosi kivalta. Kyllä villapaitaa tosiaan tarvittiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanasta peitosta on helppo antaa ihana kommentti :) Meidän mökkikylällä on tosiaan naapuriapu kunniassa ja Erkin "taxi" on huippu hieno :)

      Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)