maanantai 29. kesäkuuta 2015

Avoimet Puutarhat

Tiedän, vielä on Mänttä-reissulta Göstan paviljonki esittelemättä, mutta en mahda itselleni mitään, koska kävin eilen niin upeassa paikassa :) Ystävän kanssa oli sovittu treffit sunnuntaiksi ja aikaistettiin tapaamisaikaa entisestään, kun näin Kerstin Enbomin instagram-päivityksestä, että Sälgkullassa on Avoimet Puutarhat -päivänä portit auki. Olen käynyt jo aiemmin Sälgkullan puodissa, mutta sellaiseen vuodenaikaan, että peremmälle puutarhaan ei ole vielä päässyt.


Ken tästä portista käy, päätyy paratiisiin :)
Vanha suola-aitta


Sotilastorppa on vanha kyläräätälin talo Linnanpellosta ja siellä on säilytetty valtavasti vanhaa esineistöä ja toimii nykyään siis museona.


Kirjailija Sten Enbomilta saimme alueen kartan, johon oli piirretty tärkeimmät kohteet ja ehdotettu kävelyreitti. 


Tämä kuva on ihan vahingonlaukaus, siksi hieman epätarkka :) Muutoinkaan eivät kaikki kuvat ole erityisen onnistuneita, kun sattui niin ihana, aurinkoinen sää ja toisaalta taas en taivu jokaisen pensaan juurelle, joissa olisi kyllä ollut vaikka miten paljon kuvattavaa.
Joka puolella puutarhaa, oksien kätköissä, pensaiden suojissa, puiden juurilla ja poluilla on erilaisia betonista valettuja pieniä ja vähän isompia koriste- ja käyttöesineitä. Vaikka koko paikka on kuin salainen puutarha, niin sinne kätkeytyy vielä se kaikista salaisin.
Viehättäviä, rosoisia ja kekseliäitä yksityiskohtia löytyy kaikkialta puutarhasta, mutta ihan joka nurkkaa minä en vain jaksanut käydä tutkimassa. Aion kyllä mennä uudelleen.


Suraavaksi puiden katveesta löytyi sauna.


Seuraan tätä naputellessani reittiämme kartasta ja nyt huomaan, ettemme huomanneet kurkata erään suuren kuusen alle, jossa olisi odottanut yllätys. Taidan kyllä tietää, että siellä asustaa nalleperhe, koska Kerstin Enbom näytti minulle kuvia, kun ensimmäisen kerran vierailin Sälgkullassa :)


Saunan edustalla on tietysti kaivo, tuossa riippumaton takana. Emme jääneet lepäilemään, vaan kävimme tutkimassa sepän pajaa.

Pajan ulkopuolella on ratas vesivoiman talteen ottamiseksi, mutta hirmu huonokuntoinen, emmekä uskaltaneet ylittää tuota puron yli menevää siltaa. Olisi hienoa, jos vaikka museovirasto tarjoaisi varoja tälläisen historiaa täynnä olevan paikan kunnostamiseen, koska eihän yksityishenkilöillä voi olla resursseja ja kaikkea taitoakaan kunnostustöihin.

Täällä on kuitenkin tehty kaikki mahdollinen vanhojen rakennusten kunnossa pitämiseksi. En muista tarkkaan, mutta alueella on rakennuksia ainakin 15 (laskin kartasta) ja Sten Enbom kertoi, että jo kattojen kunnostaminen säännöllisesti on valtava urakka. Viihtyisyydestä ja kauneudesta ei kyllä ole tingitty yhtään.


Paja sijaitsee pienen lammen rannalla ja sen toiseen päätyyn on rakennettu uimalaituri.
Suurten puiden alla, kirjaimellisesti, on Pusulasta peräisin oleva savusauna, joka nykyisin toimii Nallemökkinä. 


Seuraavaksi kävimme tervehtimässä kasvimaata vartioivaa rillipäistä neitokaista.Humalaköynnöksitä oli muodostettu käytävä, jonka vierellä aurinkokello näyttää aikaa. Huvimajakin täällä on, mutta ihan kaikesta ei tullut napsittua kuvia, kun muutenkin oli niin paljon katsottavaa. Saamassamme kartassakin luki, että kyseessä on puolivilli Sälgkulla ja melkoisen rehevää kasvusto monin paikoin onkin. Mutta kuten olette huomanneet, en varsinaisesti keskittynyt kukkiin, vaan kaikkeen muuhun. Mutta kyllä erikoisimpien kukkien juurelle oli laitettu kyltit kertomaan, mikä laji on kyseessä.


Erilaisia asetelmia oli siellä täällä oitkin pihapiiriä.


Siellä on myös upea tuulimylly, joka on tuotu tänne Itäkylästä Lappajärveltä.Vastavaloon oli minun kököllä kännykälläni vaikea saada siitä kuvaa. Menkää itse katsomaan :) Pyörähdimme vielä pikaisesti puodissa, mutta sitten pitikin jo jatkaa matkaa. Olimme muutenkin aikoneet käydä LeipomoKahvila N'Avetalla, joka on melkein "nurkan takana", mutta lämpimässä ilmassa ulkoilun jälkeen sitä jo tarvitsi virkistäytymistä.Kahvilan herkkujen lisäksi piti tietenkin tarkastaa Villa Nokkosen valikoimat.

Jos vaan liikutte perjantaisin tai lauantaisin etelärannikolla, niin käykää ihmeessä tutustumassa Sälgkullaan. Siellä on paljon enemmän nähtävää kuin mitä esittelin tässä jutussa - pieni kirppis-aitta mm. ja antiikkia vanhassa riihessä sekä toivomuslähde.

Aurinkosta viikon jatkoa!4 kommenttia:

 1. Suomessa on kyllä paljon kivoja paikkoja, joissa kannattaa käydä. Tätäkään paikkaa ei tietäisi noin vain, ellei satu joku siitä blogissa kirjoittelemaan. Oikein tunnelmallinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta Aikku, mutta harmi vaan, kun jokaisessa mielenkiintoisessa paikassa ei ehdi käydä :) Tämän postauksen paikat tosin sijaitsevat lähes naapurissani, joten niissä tulee käytyä useammin, varsinkin tuolla N'avetalla. Mutta tänään kävin taas yhdessä kivassa paikassa ja siitä kirjoitan ihan pian, pysypä kuulolla :)

   Poista
 2. Ihana retkikohde. Kiitos taas vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan Eija! Kun seuraavan kerran tulet tänne pääkaupunkiin, niin ota yhteyttä ja kierrätän sinua kylillä :)

   Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)