tiistai 2. heinäkuuta 2013

Rippijuhla-blues

eli koko viikonloppu samassa paketissa :) Sunnuntaina juhlimme esikoisen konfirmaatiota ja lauantaina Järvenpäässä vietettiin perinteistä jätti-picniciä Puistobluesin merkeissä. Koska viime kesäiset bluussit jäi väliin, halusin ehdottomasti tänä vuonna mennä, vaikka rippijuhlavalmistelut painoivatkin päälle. Aloitin perjantaina kakkupohjien tekemisen ja niistä tuli näin ensikertalaiselle lähes täydelliset. Olen ennen ostanut pohjat kaupasta, eikä ole ihme ettei kakkuni ole tehneet kovin hyvin kauppaansa.


Kinuskikissan ohjeilla tein kolme kääretorttupohjaa, jotka sitten lauantaina kostutin hänen vinkistään vaniljamaidolla ja laitoin vaahdotetun vaniljasoosin kanssa yhteen kerrokseen täytteeksi banaani- ja toiseen mansikkaviipaleita. Tarkoitus oli askarrella pyöreä kakku, mutta päästäkseni helpommalla kokosin kakun foliolla vuoratulle uunipellille kokonaisista pohjista. En omista niin isoa vatia. Aikaakin oli rajoitetusti, koska halusin kuitenkin lähteä Järvenpäähän, vaikka olin jo perjantaina päättänyt jättää ne väliin.

Kakun päälle tulevat mansikat piti ostaa jo perjantaina,mutta ne olivat kohtuu freessit, kun sunnuntaiaamuna päällystin koko komeuden, koska myyjätyttö ystävällisesti valitsi parhaat marjat yksitellen omaan kulhooni :) Juhlakalun toivomuksesta tuli ihan perinteinen mansikkakermakakku, josta ehti jo ekat palat kadota ennen kuvausta.


Perjantaina leivoin lisäksi vadelmapiirakan, joka säilyi hyvin jääkaapissa sunnuntaihin ja oli vielä tänäänkin hyvää, kun söin viimeisen palan aamiaiseksi :) Täytteenä creme fraichesta, keltuaisista ja sokerista tehty seos. Kuva kiertyy jostain kumman syystä, vaikka on oikeinpäin tallennettu.


Lauantaina tein mustikkapiirakan samalla tyylillä, mutta marjojen päälle kaadoin paksun vaniljasoosin, johon tulee rasvaa, sokeria, vehnäjauhoja ja kevytkermaa. Nopeaa ja helppoa kuin mikä. Suolaiseksi tarjottavaksi tein broilerpiirakan, joka on ollut tosi tykätty, kun olen sitä tarjonnut aiemmin. Reseptin olen repäissyt jostain lehdestä vuosikausia sitten ja on muistaakseni Valion mainos. Pohja on samankaltainen kuin tekemäni pizzapohja:

2 dl lämmintä vettä
1/2 pala hiivaa
1/2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua voita

Taikinan kohotessa mikrossa (ei käynnissä :) tehdään pohja. Mies oli edellisenä iltana grillannut broilerin fileet, jotka kuutioin punasipulin ja paprikan kanssa. Kuullotetaan pannulla ja maustetaan suolalla, mustapippurilla ja mielellään tuoreilla yrteillä, joita minulla ei nyt ollut, joten laitoin kuivattua oreganoa, basilikaa ja provencen yrttejä.

 
Taikina on helppo painella käsin uunipellille, ei tartu. Reunoille jätin vähän taikinaa käännettäväksi täytteen päälle, mutta oman perheen kesken en hienostele. Juustoraastetta päälle ennen reunojen kääntämistä ja voitelu munalla, sitten 225 asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi.
 

 
Valmiiksi viipaloidun roilerpiiraan siirsin jääkaapista kylmään uuniin juhla-aamuna ja kirkosta tultuamme napsautin uunin päälle ja sain lämmintä piirasta tarjolle.
 
Mutta nyt palaan vielä lauantaihin ja Puistobluesiin, jonne saavuimme vasta kolmen aikaan iltapäivälla ja kaksi ekaa esiintyjää jäi kuulematta. Ajoissa paikalla olleet kamut olivat levittäytyneet sen verran, että meillekin oli vielä tilaa, vaikka porukkaa oli paljon. En normaalisti yhtään tykkää mistään massatapahtumista, mutta tänne on päästävä joka kesä. Tällä kertaa eväänä oli grillatulla broilerilla ja paprikalla täytetyt ciabatta-sämpylät ja kahvi termarissa sekä yksi karpalo-siideri, joten jouduin tutustumaan myös sellaiseen nähtävyyteen kuin wheelchair accessible bajamaja. Menin kyllä ilman pyörätuolia, mutta normi bajamajaan en jalkani kanssa mahdu, kun en viitsi jättää ovea auki tuhansien ihmisten edessä :)
 
 
Ei bluusseista sen enempää, vaikka kivaa oli. Kotimatkalla mies vei minut tutustumaan erikoiseen grillikioskiin Sipoon Boxiin, nimittäin Box Burgeriin. On kuulemma suosittu motoristien keskuudessa. Olikin näkemisen - ja kuvaamisen arvoinen paikka. Joka nurkka ja puska täynnä yllätyksiä, tässä kuvapläjäys:
 











 
Tuon perunakapan olisin halunnut ostaa, mutta omistaja ei suostunut myymään. Höh!
 
Sunnuntaina oli aikainen herätys, enkä ollut jännitykseltäni saanut juurikaan nukuttua. Kirkossa piti olla jo klo 10, mikä on todella aikaista meidän perheelle. Konfirmaaatio kestää melko kauan, lähes kaksi tuntia, joten sen jälkeen maistuikin kunnon kahvit. Ei meillä isoa vierasjoukkoa ollut, ihan vain kummit, mummit, ukki ja muutama läheinen. Herkut tekivät kauppansa, enkä taas tapani mukaan älynnyt ottaa kattauksesta kuvaa, vaikka olin tehnyt sen valmiiksi jo edellisenä iltana. Yleensä kammoan kahvikekkereitä, koska mietin aina mihin asentoon kupit ja lusikat pitäisi laittaa. Servetitkin olin unohtanut ostaa, mutta onneksi laatikosta löytyi vanhaa varastoa.
 
 
Tämän postauksen oli tarkoitus ilmestyä maanantaina, mutta kirjoitin kahdessa osassa, joten julkaisu venyi suraavan päivän puolelle. Ja pahoittelen muutamia väärinpäin olevia kuvia, syy on bloggerissa.
 
Ei muuta kuin mukavaa viikon jatkoa!




2 kommenttia:

  1. Ihana raportti, kivoja leipomusvinkkejä ja upeita kuvia! Tuo Boxi pitäisi mennä kokemaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raporttini vaan tuppaavat venähtää pitkiksi:) Ja silti unohdin kertoa, että lyhensin pojan housut siellä Puistobluesissa. Tehokasta ajankäyttöä, eikö vain:)

      Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)