torstai 11. heinäkuuta 2013

Kesäpäivä Skanssenilla


Ei tarvinnut mennä Lastenklinikalle vielä aamu kahdeksalta, mutta lähtö saattaa tulla minä hetkenä hyvänsä. Todennäköisesti pojan pitää viettää yksi yö sairaalassa , koska vasta klo 15 jälkeen ehtivät leikata. Toivottavasti ehdin tässä odotellessa kertoa meidän Tukholman reissusta. Olimme jo etukäteen päättäneet viettää päivän Skanssenilla, joten ostimme jo laivalta liput HOP- ON/HO- OFF paattiin, jolla voi vaikka koko päivän reissata kaupungin eri nähtävyyksiin mereltä käsin ja sillä pääsee kätevästi Djurgårdenille.


Koska olin liikkeellä pyörätuolin kanssa, oli kätevää, kun paatin yksi pysähdys-laituri oli vain muutaman sadan metrin päässä Viking Linen terminaalista. Hyvin pääsin kyynärsauvan kanssa siirtymään kyytiin henkilökunnan avustamana ja pyörätuolille (kuten lastenvaunuillekin) oli hyvin tilaa. Jos kiinnostaa, niin kuulokkeilla voi kuunnella selostuksia Tukholman historiasta ja nähtävyyksistä monella eri kielellä.

Jo silloin, kun laiva oli saapumassa satamaan, ajattelin, että Tukholman kaupunkisiluetti on kyllä kauniimpi kuin Helsingin. Ja sightseenristeily kyllä todisti sen.
Jäimme kyydistä Gröna Lundin huvipuiston laiturilla, josta on tosi lyhyt matka Skanssenin pääsisäänkäynnille. Silti matkalla piti pysähtyä virkistäytymään, koska miehellä oli niin raskas urakka työnnellä minua :)
Vohvelit jätimme suosiolla myöhemmäksi, olimmehan vasta syöneet laivalla runsaan aamiaisen. Skanssenillakin toimi sama systeemi kuin Suomessa monessa paikassa eli miehellä oli avustajan ominaisuudessa ilmainen sisäänpääsy. Hän tosiaan joutui tekemään töitä sen eteen, koska täällä Skanssenilla on suuret korkeuserot eikä hissi ja rullaportaat toimineet.

Poikia kiinnosti eniten apinat ja muut eläimet, jotka olivat päivän helteestä johtuen melko laiskoina. Nämä raitahäntäiset otukset pysyivät silti tiiviisti yhdessä kasassa. Heidän isoon aitaukseen pääsee myös sisälle kulkemaan, mutta apinoihin ei toki saa koskea, vaikka ihan kosketusetäisyydelle pääseekin.


Tämä Galejan-aukio ei meidänpoikia enää kiinnosta, mutta perheen pienimmille siellä on kivoja härveleitä. Kuten kuvasta näkyy ei porukkaa ollut ruuhkaksi asti.


Minun mielestä upeinta täällä ovat kaikki vanhat hirsiset rakennukset, joita on paikalle tuotu eri puolilta Ruotsia. Olisin voinut kuvata niitä vaikka kuinka, mutta mies vaan vauhdilla työnteli ohi. Muutenkin reissulla kukki musta huumori minun hitaudestani, kun laivalla könkkäsin kyynärsauvan kanssa ja pojat huutelivat minulle "run Forrest, run" :) Ei meillä aikaa olisi ollutkaan ihan jokaisen torpan kuvaamista varten.
Juuri tuli puhelu Lastenklinikalta ja pojan operaatio on siirretty huomiseen, jolloin meidän pitää olla osastolla jo 7.15! Apua! No, ehdinpä saada tämän jutun valmiiksi.Juuri kukaan eläimistä ei ollut näkösällä, mutta karhut sentään nukkuivat taivasalla.
Tämän jälkeen olikin paikallaan lounaspaussi Högloftetin kupeessa. Skanssenilla on useampi kahvila ja ravintola, mutta siellä on myös paikkoja omien eväiden syömistä varten. Me istuimme ulkoilma kahvilassa puiden katveessa, jossa ihme kyllä saimme olla rauhassa lokkien hyökkäyksiltä, mutta muutamilta naapuripöydiltä katosi eväät kyllä salamannopeasti niiden nokkiin. Minä nautin lettuja hillon ja kermavaahdon kanssa, pojat otti luonnollisesti hampparit, vaikka tarjolla oli myös mm. uuniperunoita salaatin kanssa. Mies huolehti nestetasapainosta :)Matkamme jatkui kohti Markkinakatua, jossa on vieri vieressä pieniä myyntikojuja. Skanssenin portilta saa muuten tosi hyvän kartan, johon on merkitty eri rakennusten nimet ja eläinten sijainnit. Huomatkaa seuraavassa kuvassa mehiläispesät talon edessä.
Karkkipuodista tein lähes ainoat ostokseni ja ne ovat tässä. Tuossa Lakritsfabrikenin rasiassa oli pieni pussillinen salmiakkilakuja, joiden oletan olleen hyviä, koska niissä maistui sopivasti salmiakin suolaisuus.


Seuraavaksi lähdettiinkin sitten rytyyttämään mukulakivikaduille. Ei ole kaikista mukavinta pyörätuolilla. Varsinkaan, kun mies ei juuri välittänyt kauhun kiljahduksistani.Rautakaupasta tuli napsittua vähän enemmän kuvia, kun oli niin mielenkiintoista esineistöä. Hänen rouvansakin oli kotosalla keittelemässä kahvia piknikiä varten. Juu, en mennyt sisään taloihin pyörätuolin kanssa :)
Parasta antia Skanssenilla on eri ammattilaisten työpajat ja kodit. Samaan tapaan kuin Turussa Luostarinmäen käsityöläismusoessa. Kaikissa emme tälläkään kertaa ehtineet vierailemaan, joten on hyvä syy tulla uudelleen. Seuraavassa ruukuntekijän paja ja leipomo.

Minä ihan varmasti haluan tulla uudelleen, koska monen muun paikan lisäksi väliin jäi myös kahvit ihastuttavassa Cafe Petissanissa. Ja Skanssenia ympäröivällä Djurgårdenilla on muitakin kohteita, jonne en ole vielä ehtinyt, kuten Rodendahlin puutarhat ja Waldemarsudde.


Djurgårdenilta pääsee kätevästi Tukholman keskustaan raitiovaunulla, mutta meillä alkoi olla jo hoppu laivalle, joten hyppäsimme taas paattiin, jonka seuraava pysäkki olikin sopivasti terminaalissa.

Oikein ihanaa viikonloppua kaikille!

4 kommenttia:

 1. Kiitos mukavasta raportista. Tuonne pitää päästä uudelleen! Edellinen käynti oli selvästi liian suppea.Toivottavasti operaatio sujuu hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä leikkaus meni hyvin ja poika kotiutui samana iltana. Koko päivä tosin odoteltiin saliin pääsyä, ihan nääntyneinä ilman ruokaa ja juomaa, niin poika kuin äitikin.

   Poista
 2. Hei pari kertaa ollaan Skansse illa käyty, mutta hassua että ei olla näkötornille jostain syystä menty! Mun suosikit on ne vanhat potagerit / keittiöpuutarhat, joita taitaa olla ainakin pari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ne puutarhat on upeat. Skanssenilla ei yksi eikä kaksi päivääkään riitä kaiken koluamiseen.

   Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)