tiistai 20. toukokuuta 2014

Sormet mullassa

Muutama helteinen päivä on vierähtänyt kukkapenkissä möyriessä - kirjaimellisesti. Jalka suorana kumartelu käy niin kipeästi jaloille ja selälle, että lopulta on istuttava alas multaan tai kalliolle :)
Vaikka kuinka tekee kipeää, niin en voi itselleni mitään. Se vaan on niin nautinnollista, kun saa työntää sormet multaan. Välillä käytän hanskoja, mutta useimmiten en.


Sunnuntaina kävin ostoksilla Plantagenissa, joka on meidän lähin puutarhamyymälä - ja edullisin. Ostan aina hirveän määrän kesäkukkia ja perennoja, joten hinta ratkaisee. Tämä oli vasta alkua.


Yleensä ostan kesäksi paljon laventelia ja valkoisia markettoja. Niin nytkin, mutta tällä kertaa marketat ovat kerrottuja ja mukana myös vaaleanpunaisia. Kuvan alareunassa olevat sorvarinpensaat aion siirtää ruukuista kukkapenkkiin talvehtimaan. Toivottavasti onnistuu.Jostain syystä olen nyt innostunut vaaleanpunaisista kukista ja aiemmin tuli hankittua jalopelargoneja ja ruukkuneilikkaa.Laitoin neilikkaa myös amppeliin hopeaputouksen kanssa. Tuolla taustalla näkyy köynnöshortensia, jonka toivon leviävän niin, että se peittää koko kaivopömpelin. Pitänee istuttaa sitä vastakkaiselle kulmalle myös.


Kukkapenkkkiin istutin muutaman uuden pionin täyttämään tyhjiä kohtia, jotka jäi viime kesäisestä siivouksesta. Pari uutta laventelia laitoin myös  talvesta selviytymättömien tilalle.Toinen pioni on Shirley Temple ja toinen on Duchesse de Nemours.


Yllä oikealla näkyviä kuunliljoja on niin paljon, että niitä pitäisi jakaa ja reippaasti. Jättipoimulehteä riivin taas kerran, mutta siihen ei oikein istutuslapio riitä, vaan olisi kunnon lapiolle töitä :) Vaikka kukkapenkkini näyttää nyt melko tyhjältä, niin asiaan tulee kyllä muutos, kun puskat vähän kasvavat.


Moni kukka on kyllä muuttanut asuinsijoiltaan ihan omin luvin ja väärään paikkaan. Keltakukkaiset kultahanhikit ovat kokonaan siirtyneet pois kukkapenkistä muurin toiselle puolelle. Samoin keltakukkaiset kevätvuohenjuuret leviävät ihan minne sattuu.


Tässä ne kukkivat keskellä punapäivänkakkara-pöheikköä.Meidän pihakalliolle levinneet keto-orvokit yrittävät vallata alaa myös kukkapenkissä. Tässä ne ovat keskellä keijunkukkaa, joka näyttää melko huonovointiselta verrattuna naapuriinsa.Yritin ottaa teille todistusaineistoa, että tosiaan istun keskellä kukkapenkkiä, mutta käsi ei riittänyt tarpeeksi pitkälle :)


Eilen vaihdoin sitten kovemmalle alustalle. Meidän varaston vieressä on pieni kallio ja taas kerran kävin sen kimppuun. En huomannut kuvata lähtötilannetta, mutta reuna oli ihan villiintynyt ja varsinkin mansikka levinnyt ihan hirveästi. Sen lisäksi kalliota peitti hake, jota oli minun poissaollessani (sairaalassa) surutta kylvetty oksasilppurista. Se taas on ollut oiva alusta muurahaisille rakentaa pesiään, joita muutenkin löytyy meidän pihasta kaikkialta, mihin lapionsa työntää. Osa on niitä inhottavia, punaisia jättimurkkuja, mutta osa onneksi tavallisia mustia, joten ei haitannut, vaikka istuin muurahaispesässä. 


Onhan se toisaalta mukavaa, että melkein oven edestä saa poimia metsämansikoita, mutta kun ne on levinnyt niin tuhottomasti, minun istuttamien kukkien päälle. Nyt tuli lähtö! 


Laitoin mansikoiden tilalle sammalleimua ja hakkeen alta löytyneiden kivien sekaan kattomehitähtiä.


Suikeroalpia oli säilynyt kaiken töryn alla ja reunaan laitoin vielä tuoksumataraa. Jokusen perennan ehkä laitan lisäksi, mutta katson ensin miten nuo pärjäävät ja lähtevätkö leviämään. 


Kukkapenkissä ainakin sammalleimu kukkii vuodesta toiseen, vaikka välillä revin surutta kuivien oksien mukana tuoreitakin.
Yläkuvan vasemmassa kulmassa olevassa pionissa on runsaasti nuppuja ja vieressä oleva laventeli puskee vihreää, vaikka näyttääkin ihan kuihtuneelta. Se on selvinnyt jo monesta talvesta. Jotain punavartista pioniakin siinä näyttää olevan, mutten muista niitä edes istuttaneeni.


Tänään huomasin, että ihan parin päivän aikana on luonto muuttunut vihreäksi. Norjanangervokin kukkii valkoisenaan meidän postilaatikolla.

Aurinkoista viikon jatkoa!
(Tällä hetkellä tosin sataa kaatamalla.) 6 kommenttia:

 1. Että oot nätti, tietty kukat myös.

  VastaaPoista
 2. Voi hyvänen aika, ja minä tuskailen parvekukkien hankinnan kanssa. Hieno puutarha ja iloisen näköinen puutarhuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tahtoo aina lapanen (tai kuokka) lähteä käsistä, kun pääsen puutarhamyymälään :)

   Poista
 3. Hoi! Kaipailen yhteystietojasi superpalkinnon toimittamista varten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips! Olen nyt laittanut yhteystiedot kolmesti, myös veispuukissa, jos meilit ei tule perille :)

   Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)