torstai 27. maaliskuuta 2014

Vähän kukkajuttua

Aurinko sen kun jatkaa hellimistään. Ekat lämpimät päivät reilu viikko sitten innostivat istuttamaan ulkoruukkuihin vähän helmihyasintteja ja perunanarsisseja. Kuvittelin niiden kestävän vähän kylmääkin, mutta pari pakkasyötä oli liikaa. Osalle kukista kävi köpelösti, mutta osa onneksi selviytyi.


Sen opin, että jalohortensia ei kestä edes kahta tuntia pakkasessa. Unohdin sellaisen muiden kanssa pihalle, kun huristin jousiammuntaan, jonka olen taas aloittanut melkein vuoden tauon jälkeen. Siellä kyllä unohtuu kaikki muut asiat, kun keskittyy jousen jännittämiseen ja tähtäämiseen. Minulle siellä tulee ihan hikikin ja parin tunnin pystyasento saa jo selän kipeytymään ikävästi. Samoin tekee kyykkiminen noissa kukkien istutushommissa, jota jatkoin eilen.


Leikkasin pois pakkasessa pahoin nuupahtaneet perunanarsissin varret, mutta eivät nuo jäljelle jääneetkään kovin terhakoita ole. Mutta ihana tuoksu niissä on!


Säästin syysistutuksista pari sinikatajaa, koska ne on vieläkin ihan vehreitä ja hyväkuntoisia. Sinänsä ihme, koska istutan ne kesäkukista jääneeseen (kuivaan) multaan enkä kastele tai hoida niitä mitenkään. Ja lyhdyissä palaa vielä jouluvalot :) Pitääpä käydä nappaamassa töpselit irti.


Kävin eilen pitkästä aikaa Prismassa, jota olen alkanut välttämään sen valtavan koon vuoksi, kun pitää kävellä niin paljon. Sain kuulla, että Itäkeskuksen myymälään tulevien muutosten takia siellä on isot alet, joten olihan se lähdettävä tarjousten perään :) Eihän siellä enää ollut juuri mitään jäljellä, mutta onnistuin sentään löytämään pojalle skeittikengät puoleen hintaan. Ainoa pari juuri oikeassa koossa :)

Ostin sieltä myös noita pikku-narsisseja, joita sai kympillä viisi. Valitsin ihan nupuillaan olevia, jotta kestäisivät pidempään. Yläkuvan ruukun takaosassa näkyy pieni kuiva ranka, joka on viimekesäisen maljaköynnöksen jäänne. Elän toivossa, että se olisi selvinnyt talvesta, mikä on kyllä erittäin epätodennäköistä, koska ruukku olisi pitänyt siirtää talveksi vähän lämpimämpiin oloihin.


Talvesta ei selvinnyt myöskään tämä sinkkinen kastelukannu. Sinne on varmaan kertynyt lunta/vettä, joka on jäätyessään vääntänyt pohjan irti. Kuten huomaatte, meillä ei olla niin tarkkoja talvisäilytyksen kanssa. Nyt tuota kannua voi käyttää istutusastiana. Noita kannujahan tällä hamsterilla piisaa.Ostin Prismasta myös pari uutta perunanarsissia, joilla on muuten kauniimpi nimi englanniksi - bridal crown. Kukat oli Prismassa halvempia kuin esim. Plantagenissa, vaikka taitavat olla ihan samalta puutarhalta peräisin. Laadussakaan ei vaikuta olevan eroja. 


Aiemmalta Plantagenin reissulta ostin kokeilumielssä yhden valkoisen skillan, vaikka sen kukinta onkin jo lähes ohi, kun on raukkaa sisätiloissa pidetty. Istutin sen noiden mummilta tuotujen sinisten viereen ja toivon sen kukkivan taas ensi keväänä ja leviävän vähän laajemmallekin. Kuvassa etualalla on ruusu, jonka sain viime kesänä mieheni serkulta. Pupun ryökäle on käynyt jyrsimässä sen matalaksi, kun lunta oli niin vähän talvella. Olisi pitänyt peittää puska vaikka havuilla.


Nämä Plantagenista ostetut helmihyasintit selvisivät pakkasöistä näin komeina, mutta maasta on puskenut vasta noin parin sentin varret. Prismasta ostin narsissien lisäksi valkoisen muurikellon, jonka aion siirtää myöhemmin ulos.


Jos tästä lähtisi itsekin ulos aurinkoon :) Taidan mennä ottamaan sen vuodenaikakuvan, ettei jää kuukausi välistä.

Mukavaa viikonloppua!


2 kommenttia:

  1. Aurinko tekee niin ihmeitä! Tekee heti mieli laittaa kukat. Mullakin ulos jätetyt narsissit vähän repsahti, mutta jospa ne vielä nousisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehkä malttaa vielä. Sääennusteen mukaan on luvassa pakkasöitä - ikävä kyllä. Mutta aurinko kyllä näyttäytyy päivisin :)

      Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)