lauantai 1. maaliskuuta 2014

Metsänkylän Navetalla

Viime sunnuntaina suuntasimme koko perhe Hämeenlinnan Aulangolle, johon Metsänkylän kartano on aikoinaan kuulunut. Metsänkylän Navetta on nykyään varsinainen perinnerakentajan mekka tai vähintään aarreaitta. Itse eksyin heidän nettisivuilleen etsiessäni vanhoja ikkunaluukkuja.

Paikka on avoinna kävijöille vain sunnuntaisin, koska alueella asuu useampi perhe. Laajahkolla alueella on useita rakennuksia, mutta saatavilla on hyvä kartta, jos ei netissä ole ehtinyt tutustua tarjontaan.


Koska pojat oli mukana, suuntasimme tietty ensimmäisenä syömään retkieväät Kahvila Leivintupaan. jonka hämärässä tunnelmassa maistuivat pannarit hillon ja kermavaahdon kera.
Kuvat ovat tosiaan aika hämäriä, koska valaistus tuli vain parista ikkunasta ja pöytien yllä roikkuvista pienistä lampuista. En osaa käyttää salamaa niin, että tunnelma säilyisi kuvissa. Kaikki kalusteet on suloisen eriparisia ja aikaa nähneitä. Seinillä on runsaasti vanhaa esineistöä, joista en oikein saanut hyviä kuvia. Kannattaa mennä paikan päälle katsomaan :) Me ei oltu ihan varmoja, onko tämä kaksikerroksinen, näköalatasanteella varustettu huussi vai leikkimökki.


Kahvila Leivintuvan vieressä on Domus vaja, jossa säilytetään myynnissä olevaa uutta puutavaraa.Seuraavaksi menimme tutustumaan Domus Classicaan, jossa on esillä uusia, vanhojen mallien mukaan tehtyjä varaosia vanhoihin rakennuksiin. Täällä pääsin myös käsiksi Metsänkylän alpakoiden villoista kehrättyihin lankoihin. Kuvia tulee taas paljon ja osa on epätarkkoja, kun hätäilin niiden ottamisessa perheen hoputtaessa kiirehtimään. Pitäisi saada ladattua joku kunnollinen ohjelma kuvien yhdistelyä varten, mutta tämä Windows8 on niin kökkö, etten ole vielä onnistunut.

                   Lankoja päädyin ostamaan vasta Navetalta, jossa niitä on suurempi valikoima.Navetan ylisillä en edes käynyt, koska alakerrassa pelkästään oli mielettömästi katseltavaa.
Sinne on kerätty valtava määrä vanhojen rakennusten osia ovista, ikkunoista ja lattialaudoista aina pienempiin osiin, kuten uuninluukkuihin, valaisimiin, katkaisijoihin ja kahvoihin. Metsänkylän Navettaan kerätyssä esineistössä on nähtävillä Suomen maanviljelyksen ja talonpoikaisajan historia.

Olisin halunnut viedä kotiin vaikka mitä ja mies ja pojat löivätkin vetoja siitä, mihin aion sortua. Heidän kiusaksi en muihin kuin lankoihin. Onpahan hyvä syy mennä uudelleen :) Kaikki ihanuudet ei harmi kyllä olleet myynnissä.


Ensimmäiseksi keskityin lankoihin, joita varten tänne oikeastaan halusin, itse alpakoiden lisäksi.

Yhdet kämmekkäät sain jo neulottua Metsänkylän alpakkalangasta ja harmittelin, etten ostanut toistakin väriä, jota oli tarjolla ohuemmasta langasta. Onneksi heillä on nettikauppa, jonne juuri lähti tilaus vetämään. Siellä olikin useampia värejä.


Lankojen jälkeen olikin aika tutustua lähemmin vanhojen tavaroiden valikoimiin. Ja niitähän riitti! Ensin pienemmät tavarat

Nykyisen tuuletusikkunan edeltäjä - terveysikkuna.
Sitten itse aarrekammioon, jonne olimme vähällä unohtua sulkemisajan jälkeen. Valot jo alkoivat sammua, mutta onneksi työntekijä tuli huhuilemaan ovelle. Tämä oli ensimmäinen näkymä.


SItten alkoi yksityiskohdat hahmottumaan.

Ikkunoita oli vaikka minkä kokoisia ja muotoisia. Niistä tehdään myös suloisia kasvihuoneita

.Yritin ehdottaa miehelleni, että tehdään tuollainen suihkukoppi uuteen mökkiin. Arvatkaa menikö ehdotus läpi.
Vasta viimeiseksi ehdittiin alpakoita katsomaan. Ne olivat juuri saaneet heinää, joten osa keskittyi syömiseen ja muutkin heiluivat kuin heinämiehet. Alpakoilla on ulkona isot aitaukset ja hieno maisema. 


Kun olimme jättäneet Metsänkylän alpakat pupeltamaan heinäänsä, halusivat mies ja pojat vielä kiivetä Aulangon näkötorniin. Siellä oli niin liukasta, että katsoin parhaaksi jättää väliin. Mutta Aulangolla on kyllä kauniit maisemat.Huh, sainpahan tämänkin kuvapläjäyksen valmiiksi :)

1 kommentti:

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)