tiistai 24. syyskuuta 2013

Rannekorun punontaa - OHJE

Nyt seuraa harvinaista herkkua blogissa :) Aion nimittäin kädestä pitäen opastaa, miten punotaan (tai mikä tämä tekniikka nyt onkaan) rannekoru helmistä, nahkanauhasta ja makramee-langasta. En yleensä kirjoittele ohjeita käsitöihini, kun pidän itsestään selvänä, että kaikkihan osaa esim. neuloa.  Mutta eihän se niin mene, vaan yksi osaa yhtä ja toinen toista. Tämän ohjeen kuvat otin aikapäivää sitten, kun halusin tehdä itselleni rannekorun kermanvärisistä marmorihelmistä. En ole itsekään tätä tekniikkaa keksinyt, vaan nämä, kuten monet muutkin vinkit, sain Helmiharakasta


Tarvitaan:

noin 70cm nahkanauhaa, paksuus 1,5mm
noin 1m Super Lon mikromakramee/sidontalankaa (saa monessa värissä)
noin 15-20kpl 8mm helmiä, 20-23kpl 6mm helmiä
kantanappi

Maun mukaan voit käyttää myös 2mm paksua nahkanauhaa tai vahattua puuvillanauhaa, jota olen myös itse käyttänyt. Helmien koosta ja ranteen paksuudeesta riippuu, miten monta helmeä tarvitaan, mutta niissä ei saa olla ihan pikkiriikkinen reikä, jotta sidontalanka menee läpi. Useampia koruja tehdessä oppii myös laskemaan nauhojen menekin tarkemmin, alaspäin. Napin ei ole pakko olla kannallinen, mutta reikien pitää olla nahkanauhan mentävät.  Tuo minun valitsemani on ollut varanappina jossain vanhassa vaatteessa.


Aloita pujottamalla nappi nahkanauhan keskelle ja tee sitten nauhaan solmu. Älä kiristä vielä solmua, vaan kiinnitä sidontalanka (kuvassa vaalea nauha) keskikohdastaan solmun läpi ja kiristä sitten tiukaksi lähelle nappia. Itse teen vielä sidontalankaan tiukan solmun.Tässä vaiheessa työn voi kiinnittää solmun päältä teipillä pöytään, jotta se pysyy paikallaan, mutta itse en ole tarvinnut kiinnitystä.


Sidontalangat tulevat nyt nahkanauhojen välistä. Pujota helmi niin, että langat kulkevat vastakkaisiin suuntiin helmen läpi. Kiristä helmi paikalleen nahkanauhojen väliin, kierrä sidontalangat niiden ympäri työn alle ja pujota uusi helmi.
Jatka helmien pujottamista samaan tapaan kiristäen ne tiukasti toisiinsa kiinni. Sovita pituutta omaan ranteeseen, mutta muista, että tilaa pitää jättää kiinnitykselle.  Minun ranteeseeni sopiva pituus tulee 17 helmellä, joiden halkaisija on 8mm. 


Kun pituus tuntuu sopivalta, sido makrameelanka tiukkaan solmuun ja tee sitten nauhkanauhaan tiukka solmu lähelle helmeä, niin että sidontalangat tulee tämän solmun välistä. Jätä nahkanauhaan napin mentävä väli ja tee toinen solmu. 


Kokeile vielä, että pituus on sopiva ja nappi mahtuu raosta, kiristä solmu ja katkaise nauhat. Hienoa -uusi rannekorusi on valmis!

Kysy lisäohjeita, jos olen unohtanut mainita jotain. Sitten vaan näpertämään!

8 kommenttia:

 1. Voi ihanaa, kiitos kun annoit ohjeen! Ne ovat niin kauniita! Ehkä joskus minäkin...tai voisimmeko pitää väkerrysillan, jossa tekisimme yhdessä rannekoruja? Huippuihania esim. joululahjoiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtava idea Marita! Ensin väkerrystä, sitten käsien hoitoa :)

   Poista
  2. Eikös olekin? Voisimme järjestää pienelle naisporukalle illan meillä tai teillä joskus marraskuussa. Aletaanpa kehitellä...Mistä sinä hankit noita tarvikkeita?

   Poista
  3. Juu, kehitellään:) Aika kivasti löytyy kaikkea Helmiharakasta, joka on ihan meidän kylällä Östersundomissa. Nuo nahkanauharullat löysin Destinystä, joka on kyllä sisutusliike. Tilaan myös aika paljon tarvikkeita netin kautta ja joskus kädentaitomessuilta.

   Poista
 2. Ihana = Tuota on kyllä pakko kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain :) Siitä vaan pujottelemaan helmiä!

   Poista
 3. Kirjoituksesi Kampin käsityökorttelista oli niin mukava, että vinkkasin siitä Käsityöyrittäjien facebook-sivustolla. Ihan ilman lupaa ;) Saattaa tulla lukijoita sieltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jo ihmettelinkin yleisöryntäystä ;) Mietin silloin itsekin linkkaavani jutun heidän fb-seinälle, joten ei haittaa yhtään, tervetuloa vaan!

   Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)