sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Wagner reloaded - Apocalyptica meets Wagner

Nyt se sitten selviää teillekin eli syy, miksi perheemme matkakohteeksi valikoitui Saksa ja erityisesti Leipzig. Pohjustan ensin hieman, miten tähän päädyttiin.

Kaikki alkoi tästä videoklipistä, jonka näin ensi kerran facebookissa ystäväni tykättyä siitä:
Tiesin heti, että kyseessä on jotain huikeeta ja ennennäkemätöntä, sen verran henki salpautui ensi tahdeista lähtien. Minulla, joka en ymmrrä musiikista mitään, muuten kuin fiilispohjalta. Siis siltä, millaisen fiiliksen joku tietty musiikki herättää. Siinä mielessä olen myös todella kriittinen musiikin kuuntelija eli kanava vaihtuu heti jos musiikki ei miellytä. Silloin biisin täytyy kyllä olla todella ärsyttävä.

En ole myöskään vuosiin ostanut yhtäkään levyä ja radiota kuuntelen vain automatkoilla eli kotona viihdyn hiljaisuudessa. Mies saa helposti kuulla, jos kyllästyn hänen kitaran rämpytykseensä.
Huom! Hän on siinä vasta aloittelija :)

Viime heinäkuussa oli siis Leipzig Arenalla ensiesitys tuolle huikealle spektaakkelille ja kuullessani toisesta esityksestä syyskuussa, päätin oitis lähteä paikan päälle. Lentomatkan järjestäminen osoittautui kuitenkin silloin liian epätoivoiseksi  ja päätin luopua ajatuksesta. Eikä se lopulta haitannut, koska esitys jouduttiin perumaan jonkinlaisen lavasteisiin kohdistuneen ilkivallan vuoksi.


Joskus viime vuoden lopulla tilasin Levykauppa Äx:stä livetaltioinnin esityksen musiikista, joka on pääosin Apocalyptican Eicca Toppisen käsialaa. Hieman pelkäsin, että sinfioniaorkesterin (MDR) kanssa soitettu musiikki ei pääse oikeuksiinsa autossa kuunnellessa, mutta olin väärässä.

Olin varmaan hengittämättä koko automatkan kotoa töihin. Pystyin vain miettimään, onko tuokin ääni saatu aikaan sellolla. Tuntematta tarinaa tarkemmin kuin, että se liittyy Wagnerin elämään, pystyin hyvin eläytymään yhden elämänpituisen matkan tunnelmiin pelkän musiikin kautta. Ja levyllä, kuten esityksessäkään ei siis lauleta ollenkaan.

Sävellyksissä oli aistittavissa koko elämän kulkuun kuuluvien tapahtumien kirjo aina syntymästä kuolemaan: ilo ja toivo, rakkaus, suru ja viha, luomisen riemu ja tuska, luopuminen.
Olen kuunnellut levyn useaan kertaan ja aina se vaan sykähdyttää yhtä paljon. Pienessä tilassa autossa kuunneltuna intiimi tunnelma vain korostui.


Kun sitten kuulin, että esitys uusitaan kesäkuussa kahteen kertaan, mikään ei olisi pitänyt minua poissa. Sekin päätös vain vahvistui, kun sain tietää, että netistä löytyy live-taltiointi koko esityksestä. Olin jo levyä ostaessani kaivannut sellaista. Tiedon saatuani (itseltään maestrolta) kaivoin linkin netistä ja samantien läppäri vatsan päällä uppouduin kertakaikkisen mahtavaan esitykseen puolentoista tunnin ajaksi. Ei tullut mieleenkään painaa paussia ja käydä välillä jääkaapilla.

Tässä teille linkki youtubesta löytyvään taltiointiin, joka on mielestäni sama kuin minkä itse katsoin televisioyhtiö MDR:n sivuilta, joilta en nauhoitusta enää löytänyt. Istukaa alas, vaikka pahvilaatikolle ja nauttikaa!Kyllä, osa katsojista istui lavan ympärillä pahvilaatikoilla, jotka ottivat käteensä noustessaan seisomaan sisään vyöryvien lavasterakennelmien tieltä. Nuo taisivat olla kalleimmat paikat ja sellaiset meinasin itsekin varata netin kautta reissua suunnitellessani, kunnes kuulin asiasta. Törmäsin säveltäjämestariin lähi-Siwassamme ja kertoessani lähtöaikeistamme, hän lupasi järjestää paikat, johon jalkani mahtuisi eikä tarvitsisi eestaas nousta ylös. Lämpimät (suorastaan hikiset) kiitokset siis Eicca Toppiselle!

Areenalla ei nimittäin ollut kovin hääppöinen ilmastointi (jos ollenkaan), mutta onneksi virvokkeet sai viedä mukanaan istumapaikalle.


Koska tiesin etukäteen monista, upeista lavasteista, jotka vaihtuivat koko ajan Wagnerin elämässä tapahtuneiden käänteiden mukana, arvelin teini-ikäisten poikieni viihtyvän niitä ihmetellessä, vaikka eivät musiikista niin perustaneetkaan. Itse esityksen aikana musiikki jäi mielestäni hieman sivuosaan juuri lavan tapahtumien vuoksi, kun koko ajan piti yrittää nähdä mitä missäkin päin on meneillään.  Videotaltioinnista saa kuitenkin kattavan kokonaiskuvan esityksestä.


Itse eityksessä oli Apocalyptican musiikkia yhdistetty alkuperäisiin Wagnerin sävellyksiin, mutta harjaantumattomampi kuuntelija ei välttämättä huomaa eroa. En välttämättä minäkään, ellen olisi nähnyt esim. Lentävää hollantilaista Savonlinnan ooperajuhlilla (yli 20 vuotta sitten).

Yllä kuvasarja yhdestä lavastusihmeestä, joka poikiakin mietitytti vielä pitkään esityksen jälkeen. Miten tuolla patjan sisällä pystyi olemaan niin monta ihmistä niin kauan aikaa?

Apocalyptican sellot soivat välillä mm. lohikäärmeen suussa. Heidän lisäkseen lavalla nähtiin upeaa tanssia, balettia ja akrobatiaa, joiden koreografiasta vastasi Gregor Seyffert, yksi maailman huipputanssijoista, joka myös tanssi yhtä pääosaa ja ottaa alakuvassa kiitokset vastaan HUIKEASTA näytöksestä. Sääli, jos esitykset jäävät vain kolmeen kertaan, kun ajattelee minkä työmäärän tämän kokoon kasaaminen on vaatinut valtavalta joukolta esiintyjiä, muusikoita, lavastajia ym. ym. Spesiaalin tästä teki myös se, että vaikka kyseessä ei ollut varsinainen konsertti, niin yleisö eli mukana ja palkitsi uuden sivun kääntymisen Wagnerin elämäntarinassa aplodein ja vihellyksin.

Sitä myös ihmettelen, että levy ja esitys ylipäätään on saanut niin vähän palstatilaa suomalaisessa lehdistössä. Ainoastaan Soundi näyttää raapustaneen muutaman rivin aiheesta. Harmi, ettei minulla ole minkäänlaista pätevyyttä, mitä tulee ammattimaisen kritiikin kirjoittamiseen. Ehkäpä siitä johtuen oma arvioni on pelkästään haltioitunut ja ylistävä :)

BRAVO!

5 kommenttia:

 1. Vautsi mikä mahtava kokemus! Harmi kun mies kuorsaa tuossa vieressä, niin en voi heti kuunnella taltiointia. Ja hienoa kun kaikki järjestyi Eicca Toppisen tapaamista myöten. Kunpa hänelle jotenkin välittyisi kiva postauksesi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa Marita tosiaan kuunnella :) Lähetin Eicalle jo linkin, me ollaan ihan tuttuja vuosien takaa, poikamme olleet luokkakavereita eskarista lähtien. En vain halunnut korostaa sitä, ettei kukaan luule tämän olevan maksettu mainos :)

   Poista
 2. Todellinen elämyt on ollut tuo! Mahtava kokemus taatusti.

  VastaaPoista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)