sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Vanhaa ja kaunista - päiväretki Porvooseen

Lauantai-aamuna oli sen verran virkeä olo, että päätin tehdä ex tempore -retken Porvooseen, jossa houkutteli erityisesti vanhaan tavaraan erikoistunut Pehtoorin perikunta. Olin jo selannut heidän facebook-sivuaan ja nähnyt siellä monen monta kiinnostavaa esinettä, mutta harmikseni  suurimpaan osaan kuvista oli lisätty sana MYYTY. Toki halusin nähdä paikan itsessään, kun en ollut siellä ennen käynyt, vaikka onkin kuulemma toiminut tällä samalla paikalla jo kaksi vuotta ja sitä aiemmin toisaalla vanhassa Porvoossa.


Samantapainen kuva löytyy varmaan tosi monelta Porvoon kävijältä, koska kyllähän tuo vaaleanpunainen pompannappi herättää ihastusta. En nyt muista onko tuo auto Fiat 800 vai mikä malli, mutta isäni aikoinaan kertoi jotain noista vanhoista Fiateista kutsuttavan pompannapiksi. Hänellä itselläänkin oli sellainen puna-valkoinen, johon oli kiinnittänyt takaluukkuun ison avaimen, jolla muka kammettiin auto käyntiin.


Täältä löytyy erityisen hyvä valikoima emalisankoja ja niitä puna-oransseja kattiloita erikokoisina. Minä löysin mökille emalisen litranmitan ja kauhan.ihan tarvekaluiksi.


Pehtoorin perikunnan isäntä kertoi, että he suuntaavat aina lomillaan johonkin Euroopan kolkkaan hankintamatkoille. Hän osasi kertoa esineistä vähintään sen, mistäpäin ne ovat kotoisin ja suunnilleen miltä ajalta ne ovat. Täällä on hyvä valikoima erilaisia junalyhtyjä, lasitölkkejä, kermanekkoja ja sokeriastioita. Löytyy myös vanhoja leluja  ja retroastioita ym. ym.
Tästä pääkallokuvasta käy ilmi itseäni jo jonkin aikaa harmittanut asia kännykkäni kamerassa. Se jotenkin muuttaa valoa ja värejä itsestään, vaikken käytä salamaa enkä sitä HDR:ää (mikä se sitten onkaan) ja vaikka käyttäisin, niin silti tuo tapetti näyttää valko-beigeltä, vaikka todellisuudessa se on paljon keltaisempi.


Tämä vompatti-kuva on jotenkin hellyyttävä ja hetken harkitsin sen hankkimista.Kävellessäni Jokikatua pitkin kohti Raatihuoneen toria piipahdin muutamalla sisäpihalla, jossa malvat kukkivat upeimmillaan. Juuri ennen saapumistani oli satanut ja ilma oli todella kostean kuuma. Kun minun on hankala könkätä epätasaisilla mukulakivillä, oli pakko pitää välillä levähdystauko ja virkistäytyä jäätelöllä. Ihan vastapäätä Valion jätskikiskaa, Cafe Postresin sisäänkäynnin edessä, myytiin kärrystä heidän itse valmistamaansa jäätelöä, joista minä valitsin kirsikan sijaan kahvijäätelön. Istahdin siihen puistonpenkille varjoon Gabriel Hagertinkujalle, mutta epämiellyttävä haju pakotti vaihtamaan paikkaa lelukauppa Riimikon eteen.


Sain siinä samalla "kuntoutustuokion", kun entinen neuropsykologini kulki ohi ja jäi rupattelemaan :) Oli myös hauska katsella pikkulapsia, jotka istahtivat siihen Riimikon  oven viereiseen valtaistuimeen vanhempiensa kuvattavaksi.


Taukoni jälkeen palasin torin laidalle, josta löytyi aivan Ihania somisteita heti ovensuusta.
 Design Ihanian perhoskuvioituja pellapyyhkeitä löytyy jo mökiltämme ja muutkin tuotteet ovat tuttuja messuilta, mutta ensi kertaa kävin heidän ihastuttavassa puodissaan, jossa niin kivasti hyödynnetään somistuksessa ja esillepanossa vanhoja kalusteita ja esineitä.

Autoni oli parkissa ihan paloaseman nurkalla, kun minulla kävi hyvä tuuri tullessani ja invapaikka oli vapaana. Jätin emaliostokseni autoon ja kävelin lyhyen matkan Fredrikan puiston laidalle tehdäkseni todella pitkästä aikaa visiitin Sisustus Omettaan, jossa taisin viimeksi käydä avajaisten aikaan.
Kuten jo puiston reunalla olevista pikkupöydistä voi päätellä, Omettassa toimii myös pikkuinen kahvila. Syyskuun alussa Porvoossa vietetään taas ostosten yötä ja silloin kuulemma Fredrikan puistossa paistetaan muurinpohjalettuja.Minua ilahdutti, että Omettasta löytyy edelleen myös vanhoja, tarkoin valikoituja aarteita, mikä sopii hyvin tähän historiallisen, vanhan rakennuksen henkeen ja tuo sille omaa persoonallisuutta.


Aivan ihana vanha pöytä sai huokailemaan, miksi se tuli vastaan nyt, kun ei ole enää tarvetta.
Pikkuiset lasten kengät taas saivat miettimään, millainen taapero niillä on polkujaan kulkenut.
Omettassa on tarjolla myös pieni valikoima vaatteita ja jopa pakkauksiltaan niiden sävyihin sopiva kosmetiikkasarja, jonka perustana on aasinmaito. Anes&Sens on aasitila Belgiassa, joka kasvattaa, hoitaa ja ruokkii aaseja mahdollisimman luonnonmukaisesti.


Koska olen kosteusvoiteen suurkuluttaja, niin ajattelin vaihteeksi kokeilla Burt's Bees -hunaja+maito-lotionin sijaan aasinmaitovoidetta. Ainakin tuoksu on miellyttävä ja sopivan juokseva rakenne tekee voiteen helpoksi levittää ja se imeytyykin nopeasti. Ei halvimmasta päästä, mutta voin taas ihoni hyväksi perustella ostosta sillä, etten käytä rahaa muuhun kosmetiikkaan kuin shampooseen ja saippuaan ;)


Omettasta löytyy toki myös kotimaisia, naapurikunnassa Sipoossa valmistettuja Soap Factoryn saippuoita ja  myöskin avainlipputunnuksen omaavia Cilla's pesuaineita. Olen myös palasaippuoiden suurkuluttaja, koska niillä on hyvä pestä puutarhatöissä likaantuneet kädet ja kynnenaluset ja tykkään tuon Cilla's Pala 2:n bergamotti-sitruuna-tuoksusta, koska se muistuttaa salmiakkia, jota suuresti rakastan.
Oli mukava käydä taas vaihtamassa kuulumiset Omettassa, jossa minua ei sentään oltu unohdettu, vaikka en ollut siellä pitkään toviin käynytkään. 

Nyt minä lähden perunannostoon ja toivotan mukavaa sunnuntai-iltaa!

Tuula

2 kommenttia:

 1. Heippa,
  tosi kiva postaus Porvoosta, ja taas hienot kuvat! Katsoin viimeksi käydessäni noita kukkaruukuiksi valjastettuja marjanpoimureita Ihania designin (meniköhän oikein..) ovessa ja ihastelin ideaa.
  Ja nuo lasten kengät Ometassa, voi liikutus! Ei voi tosiaan välttyä miettimästä missä niiden omistaja on nyt ja millainen hänen elämnsä on ollut.
  Kivaa alkavaa viikkoa ja elokuuta (Hui,uskomatonta!!)sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anna, kiva kun tykkäsit :) Olen nähnyt jossain aiemminkin poimurit tuollaisessa käytössä ja itselläni on aikomus tehdä mökillä samoin. Minun poimurini (peräti 2 kpl) ovat vain vanhemmat, nimittäin puiset, joissa vain nuo piikit ovat metallia. Hyvää elokuun alkua sinullekin!

  VastaaPoista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)