tiistai 11. elokuuta 2015

Salainen puutarha Pernajassa

No ei nyt oikeasti salainen, mutta tätä paikkaa ei erikoisemmin mainosteta missään, vaan sana viehättävästä kesäkahvilasta kiirii puskaradion avulla eteenpäin. Olen kertonut Bric-à-Bracista jo viime kesäisen vierailun jälkeen täällä blogissa, mutta muistutanpa paikasta uudelleen, kun nyt vasta itsekin pääsin uusintakierrokselle. Kahvila ja puoti on auki vielä elokuun loppuun asti.Aiemmin kesällä, kun nämä syreenit ovat kukassa, tuntuu varmasti kuin astuisi salaiseen puutarhaan. Erilaisia kukkia, joiden joukossa myös joitakin erikoisuuksia, on joka puolella. Alla kukkii punaisin kukkasin tupakka vanhassa vauvan rautasängyssä.Sitten viime kesän on piharakennukseen kunnostettu myymälätila, jossa on tarjolla vanhoja aarteita ja uutta sisustustavaraa Cilla's putiikista.
Me ehdimme ystäväni kanssa katsastaa valikoiman sillä välin, kun kahvilan emäntä haki tuoreet piirakat uunista. Sunnuntaina oli korvapuustien lisäksi tarjolla raparperipiirasta sekä kookos-toscapiirasta, joita otimme kumpaakin palat puoliksi. Aah, niin herkullisia! Olimme sopineet tulomme jo aikoja sitten, joten onneksi päivälle sattui hieno ilma ja nautimme kaffet ulkona. 

Puutarhassa on ihana, kiireetön tunnelma ja aikaa käynnille kannattaakin varata siitä nauttiakseen, koska harvassa on ne kahvilat, joissa tarjoillaan pöytiin. Saimme kuulla, että paikalle porhaltavat joskus kahvinsa nopeasti tahtovat motoristit, joiden kiire kummasti loppuu lyhyeen ja asettuvatkin ruohikolle makoilemaan.
Itse kahvilamökissä on ihana mummolamainen tunnelma pitsiverhoineen ja pelargonit akkunan alla. Ja takan edessä riippuu isännän itsensä rakentama komea laiva. 


Kahvittelun jälkeen tutkimme vielä pihan kukkijoita, joista löytyi mm. tämä erikoisen kaunis kerrottu unikko, jollaista en ole ennen tavannut.Kahvilasta saa ostaa myös paikkakunnalla asuvan taiteilija Inge Löökin ihastuttavia mummo-kortteja.


Teimme pienen kierroksen Pernajassa, jossa olen viettänyt monta lapsuuteni kesää, mutta jatkoimme sitten Malmgårdin kartanolle jauho-ostoksille.  Kartanolle johtava tie kulkee läpi todellisen perinnemaiseman, jossa lehmät makoilevat laitumella, jota reunustavat valtavat puut. Olen niin ihastunut Malmgårdin luomujauhoihin, joita pidän syypäänä onnistuneisiin leipomuksiini, etten käytä muita jauhoja kuin äärimmäisen pakon edessä. Kartanopuodin valikoima oli kasvanut entisestään myös muilla tuotteilla niin kartanolta kuin lähialueeltakin, mm. kananmunilla, makusiirapeilla ja makeisilla. Malmgårdin omat emmer-lakritsit maistuivat minunkin suussani juuri sopivasti salmiakilta, niin että ostamani pussi tyhjeni ennenkuin ehdin ottaa kuvan :) Emmer on alkuvehnää eli vielä spelttiäkin vanhempaa. Anteeksi, en nyt muista tarkempaa, miten kartanon isäntä, kreivi Johan Creutz sen selitti. Hän myös antoi luvan kiertää linnan kautta autolla. Opastetut kierrokset linnaan pitää varata etukäteen ja tälle vuodella niitä olisi vielä muutama tarjolla. 


Kaikki kartanon alueen rakennukset ovat upeita ja hiekkatietkin niin tarkkaan haravoituja, ettemme kehdanneet pidemmälle ajella. Mutta tahdon kyllä ehdottomasti mennä tutustumaan lähemmin.
Paluumatkalla pysähdyimme vielä Porvoossa ja kävimme turhaan kolkuttelemassa Sisustus Omettan ovea, joka oli harmillisesti sulkeutunut odotettua aiemmin. Menimme sen sijaan jätskille joen toiselle puolelle, jossa oli laiturilta kivat näkymät. 

Toivottavasti kesäsäät jatkuvat vielä suosiollisina, niin tekin voitte mahdollisesti tehdä kivoja retkiä lähialueille. Meidän retken pituus olisi ollut itseni ajettavaksi liian raskas, mutta ystävän kyydissä se sujui mukavasti samalla neuloen :)
Kiitos Taru kivasta sunnuntaista!

Tässä vielä Bric-à-Bracin aukioloajat, osoite on Pernajantie 275, Varatkaa käteistä mukaan :)
2 kommenttia:

  1. Tälläinen retki pitää kyllä tehdä, vaikka sitten ensi kesänä. Suuntakin on oikea eli itä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin kannattaa koukata siitä motarilta Outi :) Pieni lenkki on kokemisen arvoinen, ainakin mun mielesta :)

      Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)