sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kukkulan kuningatterena Nizzassa

Minulla on tapana valmistautua reissuilleni todella perusteellisesti. Tutustun kohteeseen matkaoppaiden ja netin avulla, tutkin karttoja ja reittejä nähtävyyksiin ja osaan suunnilleen bussiaikataulutkin ulkoa.  Tai en enää nykyisin, kun en juuri muista eilistä päivää. Varsinkin nyt, kun liikkumiseni on hankalaa, tein suunnitelmat Nizzan reissua varten sen mukaan, mitä ainakin haluan nähdä ja miten niihin mahdollisimman helposti ja mahdollisimman vähillä askeleilla pääsen.

Suosittelen samaan suuntaan matkaaville kirjaa Nizza, Cannes, Biarritz, jossa Helena Petäistö humoristisin maustein kertoo mielenkiintoista historiatietoa kohteiden nähtävyyksistä, ravintoloista, majoituksesta ym. omien ja tuttaviensa suositusten mukaan. Itse kuuntelin vain Nizza-osuuden etukäteen Celia-kirjastosta, mutta päädyin ostamaan myös painetun version.Antiikkimarkkinoilta oli lyhyt matka koukata rantakadun kautta hissille, joka vie ylös Nizzan vanhan kaupungin ja satama-alueen välissä kohoavalle kukkulalle. Ascenseur du chateau on syvällä kukkulan uumenissa kulkeva automaattinen hissi, jonka oviin ja nappuloihin ei saa itse koskea. Olo oli suljetussa metallikopissa vähän luottavaisempi, kun näki, että sen on valmistanut KONE :)


Valkoinen pyöreä rakennus on Tour Bellanda, jossa Hector Berlioz asui säveltäessään Kuningas Learin alkusoittoa. Ylös pääsee toki myös portaita pitkin.


Hissistä ulos astuttaessa avautuu maisema Välimerelle ja linnakukkulan vehreille rinteille.Nauratti niin, kun hissiin matkalla olleet aasialaiset turistit pyörivät ympäri tornia ihmetellen missä ovi on, ohjeet kun olivat vain ranskaksi ja englanniksi.

Minä kapusin ylemmäs Parc du chateau:n portaita, joita puiston alueella riittää. Siellä pääsee myös kulkemaan tasaisilla, asfaltoiduilla teillä ja näkemään alapuolella levittäytyvät maisemat ihan hyvin ilman portaiden kapuamista, mutta kauniit raunion holvikaaret lähempää nähdäkseen pitää nousta muutama porras. Näin ainakin muistelen.


Näköalatasanteita maksullisine kaukoputkineen on Nizzan muinaisen linnan tornien paikoilla. Eräällä sellaisella kasvavan puun runko on kaiverrettu täyteen rakkauden tunnustuksia.
Yllä olevan kuvan keskivaiheilla näkyy vanhan kaupungin markkina-alueen telttakatokset ja niiden väleissä kasvavien puiden vihreät latvukset. Ylhäällä kukkulalla kasvoi jos jonkinlaisia puita ja niiden varjoissa oli mukava viettää lepohetkiä maisemia katsellen. Siellä oli myös ulkoilma kahvila, jossa itsekin pidin paussia nauttien välipalaa.
Seuraavaksi hipsin katsomaan linnasta jäljelle jäänyttä kaarikäytävää ja sen kaunista ympäristöä kukkivine puineen ja mosaiikki koristeluineen. Olenko pöhkö, mutta minua harmittaa alakuvassa näkyvät roskis ja nuo tietoisku-pömpelit. En jaksanut stailata niitä pois kuvasta ;-)
Tämmöisissa paikoissa sitä miettii, millainen maailma oli, kun se vilisi elämää ja kukoisti täydessä loistosaan. Ja miten kaikki on saatu aikaan. Ajatelkaapa vaikka noita upeita mosaiikki-koristeluja.
Ihan pakko oli kuvata kukkia, joita oli vaikka minkälaisia eri väreissä, kun Suomesta lähtiessä oli vielä keltaisten narsissien aika.


Tuota kaarikäytävää vastapäätä oli aidattuna vanhan kirkon rauniot. Siellä oli myös kyltti esittämässä miltä kirkko aikoinaan näytti, mutta olen hukannut kuvan siitä jonnekin.


Sen sijaan vesiputouksen luota löytyvästä kyltistä on kuva tallella.Tästä ei pääse niin kaukaa kiertämään ohi, että välttyisi suihkulta. Kuumana päivänä se ei haitannut.
Aiemmin taisin mainita alueella olevista portaista. No, pitihän se mennä kurkkaamaan, mihin nuo johtavat.


Tässä vaiheessa päivää alkoi selkä olla jo tosi kipeä, joten piti varmaan turvautua kipulääkkeeseen, en muista. Mutta sen muistan, että joka päivä otin vähintään yhden, toisina kaksi. Palasin kukkulalta rantakadulle hissillä ja könkkäsin markkinoiden kautta hotellille lepäämään.


 Hotellikadullani oli muutama kiinnostava kauppa, joista ajattelin myöhemmin käydä hankkimassa ystäville ja itselle tuliaisiksi mm. oliiviöljyä. Jäi sitten ostamatta, kun olen niin huono tekemään valintoja, jos tarjolla on liian paljon vaihtoehtoja. Samoin kävi myöhemmin markkinoilla, kun tarjolla oli saippuoita, mausteita ja sormisuolaa, jos jonkinlaisina yhdistelminä. Mutta niistä tuonnempana.
Oli siellä myös yksi sisustusliike, jossa myytiin kaikenlaista pientavaraa, mutta astuin sisään vasta seuraavana päivänä, koska jalat kaipasivat jo lepoa. Lopetan taas tällä erää ja jatkan myöhemmin, niin ette tukehdu kuvapaljouteen :)

Mukavaa uuden viikon alkua!

5 kommenttia:

 1. Ihana nähdä näitä! Mä kun suunnittelen sitä Seten matkaa eli ihan lähimaisemissa mennään. Espanjassa olen käynyt Granadassa Alhambran linnassa. Hyvin samaa rakennustyyliä oletettavasti ja varmaankin samalta aikakaudelta. Täydellisen upea paikka. Tiedätkö sen? http://www.alhambradegranada.org/en/

  Muuten, mikä oli lopulta se Finskin "tuomio" ? Saitko tapeltua järkevää hintaa millään perusteella?

  VastaaPoista
 2. En ole käynyt Granadassa, mutta tiedän sen, koska meidän oli tarkoitus käydä siellä eräällä Fuengirolan reissulla, jonka teimme naisporukassa. Autokin oli vuokralla, mutta nuoria kun olimme, niin shoppailut ja biitsi vei voiton ;-)
  Mä en nyt tähän hätään jaksa googlata, mutta en tosiaan muista milloin tuo Nizzan linnake oli voimissaan, mutta muistan, että se tuhottiin lähes kokonaan jo 1700-luvun alussa. Paljoa ei tosiaan ole jäljellä.

  Case Finnairin tilanne on se, että odotan tietoa päivästä, jolloin menen keskustelemaan sinne erinäisten tahojen kanssa noista esteettömyys ym. asioista. Tämä reissun osalta kävi niin, että Kati Ihamäki, vaikka olisi mahdollisesti tahtonutkin, ei voinut enää vaikuttaa hintaan, joten lensin vähän niinkuin osta 1 maksa 3 -periaatteella. Ihamäki kuitenkin lähetti mulle 100 euron voucherin, jota ei kuitenkaan tässä matkassa voinut hyödyntää ja muutenkin sen käytössä on tosi tiukat ehdot. Eli odotan edelleen muutosta ja tietoa siihen, että voisin mahdollisesti tulevaisuudessa lentää hieman edullisemmin.

  Norwegianilla ei ole sen paremmin asiat, koska he eivät esim. voisi varata mulle kuin kaksi vierekkäistä paikkaa, mikä ei riitä, koska silloin mun varpaat olisi sen kolmannen matkustajan suussa, melkein ;-) Jos uskaltaisi ottaa riskin, että konetyyppi onkin sellainen, jossa ssisäänmennessä vasta näkisi, että vastapäätä käytävän toisella puolella olisi paikkoja ja ne mahdollisesti vapaana, niin sitten onnistuisi. Mutta kuka sillä tavalla voi lähteä reissuun? Kehotin kyllä Norwegianiakin huomioimaan yhdenvertaisuuslain, mutta en nyt tässä vaiheessa jaksa heidänkin kanssa taistella. Muista lentoyhtiöistä en tiedä, koska ne eivät lennä suoria lentoja, eikä mun fysiikka jaksa vaihtoja.

  Islantiin olisin lähtenyt kesällä sellaiselle kässämatkalle ja Icelandair:llä oli tarjota businesspaikka 800 euron lisähintaan. Jätän väliin, ihan periaatteesta.

  En ole vielä ehtinyt lukea teidän New Yorkin reissusta, mutta näin kyllä, että kävitte. Mun pitää nyt alkaa raivaamaan paikkoja, että siivoojat mahtuu ;-)

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä matkasta! Ja onnea ja voimia "taisteluun"!

  VastaaPoista
 4. Upeita maisemakuvia! Mielettömän kaunista tuolta ylhäältä katsottuna.

  Mielenkiintoista myös seurata tuota Finnair casea. Tsemppiä!

  VastaaPoista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)