maanantai 5. tammikuuta 2015

Edvard Munch Kuusisaaressa

Reclining Figure with Pedestal, Henry Moore

Minulla on sellainen olettamus, että kuka tahansa tunnistaa paikan, jossa yllä oleva kuva on otettu. Jos olen väärässä, niin kysessä on tietysti Didrichsenin taidemuseo Helsingin Kuusisaaressa.
Tuo Viljo Revellin suunnittelema rakennus oli vuoden verran suljettuna peruskorjauksen vuoksi. Museo avautui viime syksynä entistä ehompana ja esteettömämpänä ja esittelee vielä helmikuun alkuun asti norjalaisen Edvard Munchin maalauksia ja grafiikkaa.

Sain viime sunnuntaina aamukahvia hörppiessä idean lähteä katsomaan tuota näyttelyä ja miehenikin innostui mukaan. Häntä ei tosiaan tarvinnut suostutella yhtään, koska työnsä puolesta tuntee rakennuksen melkein kuin omat taskunsa ja lähti sen vuoksi kiinnostuneena mukaan.


No, oli kyllä virhe lähteä liikkeelle sunnuntaina. Moni muukin oli saanut saman idean, joten väentungos oli melkoinen. Kuvani ovat siksikin tosi huonoja, koska ihmisiä oli joka puolella, vaikka museon näyttelytiloihin päästettiin kerrallaan vain rajallinen määrä vierailijoita. Mekin jouduimme odottelemaan sisäänpääsyä reilut puoli tuntia. Turvajärjestelyt olivat huomattavat, joten näyttelyyn kuljettiin metallinpaljastimen läpi ja käsilaukut tarkastettiin.

Historia, Edvard Munch

Tästä suurikokoisesta maalauksesta meille molemmille tuli heti mieleen Väinämöinen ja Kalevala.  Muutenkin monet Munchin maalauksista toivat mieleeni jotain tuttua, tunnistettavaa.  Esimerkiksi alakuvan vanha mies tuo mieleeni Pablo Picasson. Ehkä mies muistuttaa näyttelijää, joka on jossain elokuvassa esittänyt Picassoa, en tiedä.

Vanha mies


Näyttelystä olisi toki saanut enemmän irti ja kuullut yksityiskohtaisemmin teoksista ja taitelijasta itsestään osallistumalla opastetulle kierrokselle, mutta me kiersimme omaan, reippaaseen tahtiin, kun selkäni tahtoo muutenkin kipeytyä paljosta seisomisesta ja/tai istumisesta ja jonottamiseen kului jo reippaasti aikaa. Jätimme suosiolla myös Munchista kertovan noin tunnin mittaisen elokuvan väliin.
Jäin silti kaipaamaan tarkennuksia esim. maalausten aiheisiin, niissä esiintyviin henkilöihin, paikkoihin ym, koska töiden nimet olivat melko ylimalkaisia.

En kuitenkaan tykästynyt tähän näyttelyyn siinä määrin, että haluaisin mennä uudelleen. Varsinkaan Munchin suurten öljyvärimaalausten siveltimen jäljestä en pitänyt erityisesti, mutta monesta grafiikantyöstä kyllä tykkäsin, ehkä niiden herkkyyden vuoksi.


Alla olevista kahdesta melko pienikokoisesta maalauksesta pidin. On hauskaa, kun taiteessa näkee aikakautensa vaate- ja hiusmuotia  rakennusten ja niiden sisustuksen lisäksi.

Kabaree

Seine

Se kuuluisin eli Huuto oli nähtävillä vain grafiikkana ja minun mielestäni vaikuttavampi näin mustavalkoisena. Huutoa on olemassa neljä versiota (kaksi pastellityötä ja kaksi maalausta)  ja niistä ainoa yksityisomistuksessa oleva myytiin pari vuotta sitten Sotheby's-huutokaupassa 120 miljoonalla dollarilla. Käsittämätöntä!

 

Museon pikkuruisessa myymälän ja kahvilanurkkauksen valikoimaa oli täydennetty näyttelyn teeman mukaisesti.

Taidetta löytyy rakennuksen ulkopuoleltakin, jonka veistospuistossa voi käydä myös museon ollessa suljettuna. Osa siellä olevista veistoksista kuuluu museon vakituisiin kokoelmiin, osa on vaihtuvia.
Sunnuntaina oli kova tuuli ja jäätävän kylmä, joten napsin kuvat mahdollisimman pikaisesti, enkä siten muista kaikkien veistosten nimiä saati tekijöitä. Tiedot löytyvät kyllä yleensä, jos viitsii nähdä vähän vaivaa etsimällä googlesta. Jätän vaivan nyt teille :)

 Yllä Tilla Kekin Mama Africa ja Mama Europa,
alla Mauno Hartmanin Ristikko Yllä olevalla moniosaisella teoksella on hauska ja ihan kuvaava nimi; 
Merkillinen sade viime yönä, taiteilijana Matti Peltokangas


Näiden aurinkojen myötä toivotan mukavaa Loppiaista!

3 kommenttia:

 1. Hei täähän vaikuttaa kivalle lomaretkikohteelle. Mun täytyy tunnustaa, etten ole koskaan käynyt :( Mutta tänne siis voisin mennä samalla, kun Munkkniemeen. Oon suunnitellut retkeä sinne Aallon Riihitien museoon nyt, kun en ole enää töissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä mä juon aamukahvia ja luen aamun hesaria läppäriltä, kun sun kommentteja alkoi kilahdella :)
   Kannattaa käydä tuolla Kuusisaaressa, mutta valita vähän lämpimämpi päivä kuin me, niin on mukavampi käydä katsomassa myös rannan veistokset, jotka me jätettiin nyt väliin. Sitten kesällä on taas ihan erilainen tunnelma kuin keskellä talvea :)
   Mä en olekaan koskaan käynyt Aallon museossa, vaikka olen kuvia ja juttuja nähnyt lehdissä. Siellä päin kun ei juuri tule liikuttua ellei ota asiakseen. Pitänee ottaa :)

   Poista
  2. Samat kuviot täällä :) Aamukahvilla vasta. Vähän hankala aamu. Kankea. Päättelen tässä kaulahuivia ja suunnittelen mitä sitä "loma"viikoilla tekisi. Mukavaa viikonloppua sinulle <3

   Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)