tiistai 18. lokakuuta 2011

Syyslomalla Skansenilla


Ja taas matkasin laivalla Tukholmaan - tällä kertaa 11-, 12- ja 13-vuotiaiden poikien kanssa. Eipä tee vähään aikaan mieli risteilemään. Pojillekin laivalla oleminen taisi olla melkoisen tylsää, kun pelikoneet oli kesän jäljiltä korjattu pois. Eikä nuo enää jaksa innostua smurffiasuisen tyypin leikeistä ja pallomeren ikärajakin on ylitetty muutama vuosi sitten. Onneksi ohjelma maissa näytti kiinnostavan. Kirpeän kylmän kävelyn päätteeksi hyppäsimme lautalle ja suuntasimme Djurgårdenille.

Olin ajatellut suunnistaa suoraan Vasa museoon, mutta pojat halusivat poiketa Aquria Vattenmuseum:iin. Mikäs siinä, olihan se kiva käydä lämmittelemässä sademetsässä ja sukeltaa trooppiseen mereen.Akvaarion kahvilasta on upeat näkymät merelle, mutta vielä oli masut täynnä laiva-aamiaisen jäljiltä.


Tunnustan sivistymättömyyteni ja paljastan, etten ollut koskaan ennen käynyt Vasa Museet:ssa, vaikka pari kertaa on tullut käytyä sen naapurissa Junibackenissa. Oli siis jo aikakin tutustua tuohon mahtavaan museoon. Poikiakin kiinnosti tuo valtava paatti niin, että jaksoivat katsoa sen uppoamisesta ja nosto-operaatiosta kertovan elokuvan sekä venäjäksi(!?) että suomeksi. Ihan käsittämätöntä miten hyvin laiva on saatu kunnostettua maattuaan 333 vuotta merenpohjan mutaan hautautuneena. Museossa oli tosi hämärää, joten kuvat ei ole oikein julkaisukelpoisia. Suosittelen käymään paikan päällä, alle 18-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.

Seuraavaksi otimme suunnan Skansenille, jossa en myöskään ollut ennen käynyt. Oikaisimme Nordiska Museet:n vieressä olevan viehättävän hautausmaan kautta.
Tämä sisäänkäynti, josta myös lähtee kiskojuna ylös kukkulalle, ei ollutkaan auki, joten piti sitten käyttää ihan pääovea. Skansenin akvaarion (oma sisäänpääsymaksu aluemaksun lisäksi) jätimme väliin, mutta apinoiden luota poikia sai hoputtaa pois, eivät kai olisi malttaneet jättää serkkujansa. Ha haa...vanha vitsi ;-) Itse en jaksanut eläimistä hirveästi innostua, vaikka ahmoilla olikin aikamoinen meno päällä.Minua kiinnostivat enemmän kaikki upeat vanhat asumukset, aitat ja tallit, joita innolla kuvailin.
 


 
 


Kuvat on vähän sikin sokin ja heikun keikun, koska yritin säästää tilaa, mutten jaksa käsitellä niitä sen kummemmin. Haluan ehdottomasti palata Skansenille kesällä, kun se herää eloon. Nyt siellä oli tooosi hiljaista - vain jokunen turisti ja tukholmalaisia päiväkotilapsia retkellä. Ja meidänkin oli aika etsiytyä välipalalle kahvilan lämpöön. Onneksi pojat osoittivat turnauskestävyyttä eikä tarvinnut tyytyä lähimpään muonituspaikkaan, koska löytyi tämä keidas: Café Petissan.


Vasemmalta vanhaan apteekkiin ja oikealta tunnelmalliseen kahvilaan.Ikävä kyllä aikaa oli liian vähän koko alueen tutkimiseen. Raitiovaunulla pääsee kätevästi keskustaan Sergelin torille, ihan Gallerian kauppakeskuksen ovelle. Siellä piipahdimme vain sen verran, että kävin Pressbyrå:ssa (anteeksi oikeinkirjoitus) nappaamassa uusimman Vakre Hjemin (vain 49 kr!) ja uuden Hus&Hem Retron, joka on muuten mielenkiintoinen uusi lehti.Näitä jätskejä kuolasimme vain lasin takaa ;-P


Laivalla nautin yhden elämäni parhaista pizzoista; kasvisversiossa oli mustajuurta, latva-artisokkaa, tryffelitapenadea, pihvitomaattia ja mozzarellaa - NAM!

Loppuviikoksi tämä elli hiljenee blogissa, muualla ääntä varmaan riittää. Lapset olleet pari päivää erityisen meluisia. Tiedättekö miten ärsyttävää on jumppapallon läiskytys parketilla?? Minut se ajaa hulluuden partaalle! Sukulaiset poikineen tulossa vierailulle ja torstaina-iltana HOPE-yhdistyksen Lapset ja Tähdet 2012- kalenterin julkkarit.

Pirtsakkaa viikkoa! 


1 kommentti:

  1. Täytyy tähänkin kommentti jättää ;)
    Vesimuseo näyttää ihan mielenkiintoiselta, jospa siellä kävisi seuraavalla Tukholman reissulla, jos poika lähtee mukaan. Vasa-laivalla ja Skansenilla on tullut käytyä muutaman kerran. Skansenin joulutunnelman kun vielä pääsis kokemaan :)
    Mukavaa viikon jatkoa, me vähän lomaillaan ja lähdetään Jyväskylään reissuun.

    VastaaPoista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)