sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Lavatarhurit kurssilla

Täytyy myöntää, että suurena syynä Lavatarhurikurssille osallistumiselleni oli paikka, jossa se järjestettiin. Olin kuullut usealta taholta, että Mäntsälässä sijaitseva Hirvihaaran kartano on upea paikka ja nyt oli loistava ja etenkin hyödyllinen tilaisuus päästä näkemään ja kokemaan paikka.


Tiesin kyllä entuudestaan tuon hotellina ja ravintolana toimivan paikan luomupuutarhan ja sen puutarhurin Suvi Lehtosen, joka on yksi viime kesänä hankkimani Lavatarhuri-kirjan tekijöistä ja jolta viime kesän alussa ostin luomutaimia Kellokoskella.


Sää oli kurssipäivänä lauantaina todella vaihteleva ja ehdin saada räntäkuuron niskaani Hirvihaaran tienhaarasta kääntyessäni, mutta pääoven portailla pilvien takaa pilkotti sininen taivas.
Viedessäni päällystakkia, joksi olin onneksi valinnut vedenpitävän (tulette myöh. huomaamaan tarpeellisuuden) kartanon alakerran tiloihin, kaikui eräästä vastaanottokerroksen saleista kuorolaulu, joka sopi niin hyvin kartanon tunnelmaan.

Me kolmisenkymmentä (saattoi olla useampikin) kurssilaista kokoonnuimme toisen kerroksen laulusaliin kuulemaan lavaviljelyn saloja. Tai eihän se oikeasti mitään salatiedettä ole, mutta kyllä minulle oli tarpeen saada "kädestä pitäen" -opetusta. Sain huomata yhden kesän kokemuksella tehneeni joitakin virheitä, joista nyt aion ottaa opiksi. Osalla oli jo ennestään kokemusta lavaviljelystä, osa oli ensikertalaisia, joten kurssilaisten hyvistä kysymyksistä ja kommenteista oli myös hyötyä sen lisäksi, että Suvi Lehtonen oli hyvä, selkeä ja perusteellinen opettaja.Lounaaksi meille tarjottiin kasvissosekeittoa, leipää ja kahvit kartanon upeassa ruokasalissa.


Iloisena yllätyksenä hetkeä aiemmin lounaansa nauttineet laululeiriläiset eli Helsingin Lauluveljet esittivät kiitoksensa ruuasta laulamalla Leevi Madetojaa.Räntäsade alkoi uudelleen siinä lounastaessamme, mutta me palasimme vielä hetkeksi yläkertaan ennen ulos puutarhaan siirtymistä.Luomupuutarhaan siirtyessämme, taivas näyttäytyi osin jopa sinisenä. Kartanon ravintolassa käytetään täällä kasvatettuja yrttejä, kasviksia ja juureksia ja hotellin vieraat voivat käydä satoaikaan tutustumassa ja maistelemassa puutarhan antimia. Kasvihuoneessa kirsikkatomaatteja ja yrttejä muuten kasvatetaan hiekassa! Silloin tarvittavat ravinteet pitäät lisätä taimelle pussissa, sen opin kurssilla :)Tuo vihreä metallihäkkyrä aidan vieressä ei suinkaan ole roskis, vaan pikakompostori, jota voi kätevästi pyörittää kammesta. Tämä lavapuutarha on melko aukealla paikalla, joten ristikkoaidan vierellä kasvatetaan tuulensuojakasveja. Siksi lavoillakaan ei ole multaa piripintaan.

Kevätkylvöt eivät täälläkään ole vielä täydessä vauhdissa kylmien säiden vuoksi ja sen saimme todella tuta, kun yhtäkkiä meidät yllätti raekuuro tai oikeastaan ihan kunnon sade, jota sitten riittikin vielä kotimatkalle asti. Vedenpitävä takki ja hanskat oli hyvät, mutta harmi, että pipo unohtui. Onneksi oli huppu.


Suomen kevät osaa yllättää, lavat saivat valkoisen peitteen. Saimme kuulla, että täällä taistellaan etanoita vastaan lampaanvillalla, jota siis on joihinkin lavoihin levitetty katteeksi. Muutoinkin kurssin tärkein anti taisi olla katteiden tärkeys onnistuneeseen viljelyyn. Minun pitää antaa meidän Paavolle lopputili samantien, vaikka se juuri heräsikin talviuniltaan. Robotti-ruohonleikkuri kun ei jätä jälkeensä hyvin katteeksi sopivaa ruohosilppua. Mieheni tulee kyllä pullikoimaan vastaan ;)


Nokkonen muuten kasvaa täällä ihan luvan kanssa :)

Ulkokuvat eivät nyt ole säästä ja ajankohdasta johtuen erityisen kauniita ja siksipä aionkin mennä Hirvihaaran kartanolle uudelleen. Ainakin 22.5. olisi tarkoitus mennä kevättaimi-myyjäisiin ja myöhemmin kesällä näkemään puutarha koko loistossaan.
Sitä ennen voitte käydä kurkkimassa parempia kuvia Marjon matkassa -blogista.

Minä taas odotan innoissani pääseväni tositoimiin oman lavatarhani kanssa. Ensin laitan parvekkeen minikasvihuoneeseen vähän yrttien ja salaatinsiemeniä kasvamaan, koska edellisille kävi köpelösti, kun unohdin kastella niitä. Johtui ihan siitä, että kasvihuone oli alakerran terassilla, mutta nyt olen siirtänyt sen yläkertaan, jos vaikka muisti paranisi.

Aurinkoisia päiviä odotellessa,

Tuula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)