sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Naapurissa, osa 2 -Slottsträdgården Ulriksdal


Onneksi saan kirjoittaa tämän, koska kieleni menee solmuun aina, kun yritän sanoa Ulriksdal Slottstädgården :) Parkkialueelta ohjasi sisäänkäynnille näin upeat ruukulliset skimmioita. Itse ulkoalue ei näin syksyaikaan ole niin kaunis kuin kesällä, lukuunottamatta ympäröivien puiden väriloistoa, mutta oli sielläkin jotain nähtävää. Pilvinen sää vaikutti osaltaan, mutta sisällä kasvihuoneissa oli jo ihan eri tunnelma.Tämän vuoden 2016 perennaksi valitun kasvin nimi ei harmi kyllä selvinnyt. Näin jälkeenpäin ajateltuna sitä olisi tietysti voinut kysyä :)


Näissä rantaloman tunnelmissa on yksi asia, joka on pysynyt mielessäni jo useamman vuoden ja aikomukseni olikin hankkia mökille tällainen hanalla varustettu ja polyrottingilla päällystetty tynnyri.


Noin 250 euron hinta sai kuitenkin ajattelemaan, että kyllä ne sadevedet voi edullisemminkin säilöä.Ajankohtaan niin sopiva oranssi näkyi kukkien väreissä.


Tämän leikkokukan nimi on ruotsiksi färgtistel. Kun nyt etsin sille suomenkielistä nimeä, joka on värisaflori tai väriohdake, niin selvisi myös, että kukasta saadaan värjäykseen käytettävää kartamiinia, sen siemenistä puristetaan öljyä ja sitä käytetään myös rohdoskasvina. kaikkea tätä tehdään kai eniten kasvin syntysijoilla Etelä-Aasiassa.Meneillään oleva vuodenaika näkyi tietysti myös kanervina, havuina ja itselleni jotenkin uutena tietona syklaami. Siis että se on erityisesti syksyn kukkija. Täällä sitä oli kurttureunaisena versiona, jollaista en ole ikinä ennen tavannut ja mielestäni näyttää kivemmalta kuin perinteinen.


Muutoinkin Ulriksdalin puutarhalla tulee vastaan runsaasti sellaisia kasveja, joita en ole ikinä Suomessa nähnyt. Ne on joskus vaan vähän erilaisia versioita vanhoista tutuista, kuten esimerkiksi tämä korkeampi, puuvartinen kanerva.


Paljon oli vielä kukkijoita, joiden kuvittelisi menneen jo talviunille. 
Ulkona pärjäävien kukkijoiden lisäksi oli paljon myös leikkokukkia, joista kaikki eivät olleet ihan tavallisimmasta päästä. Tai ainakaan minä en ole tottunut näkemään niitä  kukkakaupoilla käydessäni. Ihan tervetulleita olisivat perinteisten leikkokukkien seuraksi.


Ei ihan leikkokukaksi sopiva, mutten ole ikinä nähnyt tai edes tiennyt herttaköynnöksen tekevän kukkia. Vaikka mistäs niitä uusia muuten syntyisi :)
Enemmänhän tuo kuitenkin näyttää joltain hedelmältä, mutta en nyt jaksa alkaa googlettamaan asiaa. Omat herttani eivät kyllä taida selviytyä noin pitkälle ;)

Näitä kasviaiheisia kortteja tulee eri kokoisina ja jopa julisteina vastaan joka paikassa, myös meillä kotona ja mökillä :) Niissä vaan on jotain vanhanaikaisen viehättävää.


Tässä vaiheessa oli aika nauttia päiväkahvit. Päädyimme kuitenkin myöhäiseen lounaaseen. Olin vuosia sitten  nauttinut täällä herkullisen kasvisbuffet:n, jota olen kehunut kaikille aina tilaisuuden tullen ja nytkin kurkkasimme olisiko sellainen tarjolla. Olihan se ja tarjoilut näyttivät hyviltä. Lounasaika oli jo ihan lopuillaan, mutta saisimme täyttää lautasemme vain kerran, koska heidän piti päästä korjaamaan ruuat pois ennen sulkemisaikaa, joka oli myös lähestymässä. Trädgårdscaféet on päivittäin auki vain 11-16. En siis ehtinyt kuvata valikoimaa ja lautanen piti täyttää kukkuroilleen.Pöydät olivat jo tyhjentyneet, mutta emme olleet ihan ainoita asiakkaita. En tiedä miten on nykyään, mutta aiemmin tämän paikan kasvisbuffet on ollut tosi suosittu. Voin kuvitella samoin olevan edelleen, koska ruoka oli niin hyvää, että jopa minä erotin monia makuja. Ja ystäväni, joka on varsinainen kulinaristi, kehui ruokaa herkulliseksi. Olimme syötyämme niin täynnä, ettemme kyenneet nauttimaan jälkiruokaa, vaikka vitriinin herkut näyttivät todella houkuttelevilta.


Ulriksdaliin ehtisi hyvin päiväristeilyn aikana, mutta harva varmaan jaksaa laivan aamiaisbuffetin jälkeen lounastaa, jos vielä haluaa säästellä voimiaan illallisbuffetia varten. Voin jo tässä vaiheessa kertoa, että söin neljän yön  reissumme aikana enemmän kuin ehkä parin viikon aikana kotona ;)

Vaikka olisi tehnyt mieli käydä ruokalevolle, niin kurkkasimme vielä loput Ulriksdalin puutarhojen tarjonnasta.Vaikken ole erityisen innostunut orkideoista, niin täällä niitä oli vaikka minkälaisia ja värisiä.


Olisihan täällä ollut myös paljon muutakin, mutta en sentään ihan kaikkea ehtinyt ja jaksanut kuvata, kun välillä on pakko laittaa kamera/kännykkä pois käsistä ja vaan tutkia ja nauttia olostaan. kaikenlaista puutarhaan ja kukkiin liittyvää sisustustavaraa ja pikkujuttuja myös löytyy. 

Meillä oli vielä yksi pysähdys ennen majapaikkaamme saapumista. Barkarbyn outlet-alueella halusimme käydä vain kahdessa vaatekaupassa, kunhan ensin löysimme sinne. Tuon vanhan alueen ympärille oli rakennettu niin järjetön määrä uutta, että eihän mitkään navigaattorit osanneet meitä ohjata oikealle parkkialueelle niiden lukuisien joukosta. Hiljaista  näytti arki-illan alkaessa olevan. me suuntasimme molempien lempparin Odd Mollyn putiikkiin ensimmäisenä. Heidän vaatteensa kun ovat normihinnoiltaan melkoisen kalliita, niin kuvittelimme löytävämme täältä sopuhintaan jotain kivaa päällepantavaa.Ihan kiva liike, jossa kaikki vähintään 30% alessa normaalihintoihin verrattuna, mutta myynnissä pääasiassa/vain edellisten kausien myymättä jääneitä kappaleita. En ole asiantuntija, mutta mielestäni uusimpia malleja ei ollut myynnissä.
Toinen kauppa, jossa kävimme oli NoaNoa, jonka vaatteista tykkäsin joskus tosi paljon. Nyt ei ollut muuta kiinnostavaa kuin pikkutyttöjen vaatteet :)

Sateen alettua lähdimme ajelemaan kohti Uppsalaa ja pimeän jo laskeuduttua saavuimme yöpaikkaamme, josta kerron seuraavassa osassa naapurimaan matkailua.


Hyvää marraskuun ja uden viikon alkua!

4 kommenttia:

 1. Mistä sinä aina bongaat näitä kaunistuksia??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha haa, toi Ulriksdal on vanha tuttavuus niiltä Virpin ja Terhin
   järkkäämiltä Friends Forever -sisustusreissuilta. Tuossa ihan vieressä on Överjärva Gårdin kaunis alue, josta löytyy tosi kiva antiikkiliike, mutta moni paikka jäi meiltä väliin, koska oli arki ja kesäaikakin jo ohi.

   Juttua kirjoittaessa mietin, että miksi porukat jää risteilylle tultuaan pyörimään siiheen vanhaan kaupunkiin ja keskustaan, kun ihan siinä keskustan ulkopuolella on vaikka mitä kiinnostavaa. Itsekin tein aina ennen saman virheen. No, sehän on tietty makuasia, mikä kiinnostaa :)

   Poista
 2. On siellä ollut kerrassaan upeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla puutarhalla tosiaan on upeaa, kun panostavat kukkien esillepanoon. Kesällä kaikki on tietysti vielä kauniimpaa, kun kukkia on runsaammin, myös ulkoalueella. Siellä on myös iso viljelty alue, josta leikkokukkia saa itse poimia. En nyt muista, maksetaanko niistä kilo- vai kappalehinta.

   Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)