keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Taiteen seurassa Tampereella

Ääh, vielä olisi kerrottavana parin jutun verran Uppsalasta, mutta kun matkailin viime lauantaina täällä kotimaassa, niin haluan jakaa sen reissun vinkit tässä välissä :) Varsinkin, kun jo tällä viikolla on varmasti paljon Tampereelle menijöitä, on nääs se käsityöläisten jokavuotinen pyhiinvaellus-tapahtuma viikonloppuna eli Suomen Kädentaidot -messut.


Toivottavasti mahdollisimman moni ehtii viipyä Tampereella pidempäänkin ja nauttia myös kaupungin muusta tarjonnasta. Itsekin lähden sinne jo torstaina yöpymään hotelliin, jotta olen messuhallissa heti kun ovet avautuvat ja saan kaiken irti yhdessä päivässä.

Mutta ensin kävin Tamperella taiteen vuoksi. Toki yhdistin matkaan myös käsityöt. Minullahan on tapana yhdistää samaan reissuun useampi pydähdys. Koska matkustin junalla ja piti ehtiä takaisin samana iltana, oli valinta selvä jo sijainninkin perusteella. Kaupungin ihanin Lankakauppa Kerä sijaitsee minullekin sopivan kävelymatkan päässä rautatieasemalta.Tarkennus tuohon kylttiin, josta löysin elämänlangan, jota olen alitajuisesti noudattanut jo pitkään - 

IN SHEEP WE TRUST :)
Kerässä oli meneillään jokalauantainen neuletapaaminen ja tupa olikin täynnä neulovia naisia. Olisin tietysti voinut istua seuraan, mutten malttanut, vaan napsin kuvia esiteltäväksi tuosta viihtyisästä ja viehättävästä lankakaupasta.

Kerässä näytti olevan hyvin mallitöitä tai ainakin mallitilkkuja myynnissä olevista langoista. Ja voi että minä hypistelin varmaan jokaista kerää ;) Muutaman kerän ostin tuolla edellä näkyvää LOVE WOOLia ja sellaista toista tosi paksua alpakka-boucleeta.

Koska kartalla matka näytti kohtuulliselta, päätin kävellä seuraavan etapin. No, se oli väärä päätös minun jaloilleni ja selälleni, mutta sikäli hyvä, että näin matkan varrella monta houkuttelevaa ravintolaa, kahvilaa, putiikkia ja sen, että Tampere on tosi kiva kaupunki.


Ylläolevat paikat ovat kaikki ihan vierekkäin (paitsi Taito shop jäi sillan toiselle puolelle) ja vastapäätä vielä Putiikki rannalla, jossa olin aikeissa käydä vielä ennen sulkemisaikaa, koska se sijaitsee ihan PopUp Taideputiikin naapurissa. En sitten ehtinyt, kun viihdyin niin hyvin taiteen ja taiteilijoiden seurassa.


Sain tämän kutsun Pia Feinikiltä, jonka tapasin Habitare messuilla. (Nyt kun olin aikeissa lisätä linkin kirjoitukseeni noista messuista, niin huomaan, etten ole sitä ikinä julkaisutkaan, vaan juttu on vielä kesken.)Aloin siltä istumalta selvittämään juna-aikatauluja, koska tätä en halunnut jättää väliin mistään hinnasta. Kyllähän sitä hintaa tulikin, koska tyhjin käsin en päässyt tästä PopUpTaideputiikista ulos ;)

Kopioin tämän taide-osion myös tuonne Kotilo-gallerian puolelle, mutta hieman muokaten. Pahoittelen taiteilijoilta ja lukijoiltani kuvien huonoa laatua niin valotuksen kuin perspektiivienkin suhteen.  Toivon, että minut ymmärretään vain ihan tavallisena taiteen ystävänä, joka taas kerran keskittyi enemmän nauttimaan katsomastaan ja keskusteluistaan muiden mukana olleiden kanssa :) Taiteilijoiden omilla kotisivuilla kannattaa vierailla jo laadukkaiden kuvien vuoksi, mutta muutoinkin lukemassa enemmän heidän työskentelystään, näyttelyistään ym. 


Näyteikkuna oli jo todella mielenkiintoinen ja tarkoitus onkin, että se houkuttelisi sisään myös satunnaiset ohikulkijat. Suuresta ikkunasta näkee hyvin , ettei kyseessä ole ihan perinteinen galleria, jossa valkoisilla seinillä on harvakseltaan teoksia usein vain yhdeltä taiteilijalta, vaan nyt on kyseessä oikea taidekauppa, jossa on katsottavissa ja ostettavissa taidetta useammalta taiteilijalta. He toivovat, että ovat osanneet rakentaa tästä neljännestä PopUpTaideputiikistaan helposti lähestyttävän ja viihtymään kutsuvan paikan.

Koska viihtyisä tämä galleria tosiaan on. Minun mielestäni siellä on jopa mummolamaisen mukava tunnelma, koska taiteilija Pia Feinik on tuonut omalta työhuoneeltaan nojatuoleja ja muita vanhoja kalusteita, joihin minä antiikin ystävänä heti iskin silmäni. Täällä voit kysellä ja keskustella grafiikan, maalausten ja veistosten tekijöiden kanssa, koska he ovat paikalla vaihtelevalla kokoonpanolla joka päivä joulun alla.


Tässä kuvassa Pia Feinik parhaillaan kertoi Kivaa tekemistä -palvelun Henri Elolle mistä taideputiikissa on kyse, mistä se sai alkunsa ja mitä he tavoittelevat sillä. Kuuntelin kyllä sujuvasti, mutten kirjannut mitään ylös eli en osaa toistaa kaikkea tarkkaan, joten suosittelen lähtemään Tampereelle kyselemään itse. Varmasti eivät pane siellä pahakseen. Tai sitten voit kurkata, josko Henri, joka alakuvassa keskittyy selin kuvaamiseen, on ehtinyt kirjoittaa jutun sivustolleen :)


Tässä kuvassa taiteilija-kollegat Pia Feinik ja Tiina Huhtinen-Siistonen, jonka korkkareita ihastelin ja ihmettelin niin, etten saanut hänen päätään kuvaan. Sori!


Taiteilijoilta ei synny pelkästään kaunista katseltavaa, vaan myös herkullista maisteltavaa.Kuvassa taiteilija Pälvi Hanni. Kuten näkyy, on seinille ripustettu hyvin erikokoisia teoksia, niin maalauksia kuin valmiiksi kehystettyä grafiikkaa, jota löytyy toteutettuna monilla eri tekniikoilla,joista varmasti saa lisätietoja taiteilijoilta paikanpäällä. Grafiikanlehtiä on suuri valikoima myös kehystämättöminä.

Mielestäni tällaisilla pienillä töillä on helpompi aloittaa taiteen kerääminen, koska niille löytyy varmemmin tilaa kodista kuin kodista verrattuna suuriin teoksiin. Tieytysti pienemmät teokset ovat tekniikasta riippuen usein paljon edullisempiakin, kuten grafiikkakin yleensä verrattuna suuriin maalauksiin. 
Sellainen asia vaan itseäni joskus mietityttää, että kun taiteilija on tehnyt tiettyä sarjaa, kuten yllä Pia Feinik nuo viisi alimmaista, jotka kuitenkin eroavat toisistaan, että voiko ne erottaa toisistaan, kun ne tuntuvat kuuluvan yhteen. Että voiko ostaa yhden ostamatta kaikkia :)


Taideputiikki käsittää kaksi kerrosta ja mielestäni tila on aivan loistava juuri taiteen esittämiseen. Pia Feinik on peittänyt sähkökaapin teoksellaan sarjasta Metsä vastaa ja sen päällä lentelevät Sauli Iso-Lähteenmäen linnut, Mielestäni on juuri hauskaa että rakenteet, putket ja pistorasiat ovat näkyvissä. Tila on otettu hyvin käyttöön ja sieltä voi saada hyviävinkkejä siitä, miten ja mihin taideteoksia voi kodissa sijoittaa.Meinasin jo karata alakertaan, kun minut pysäytettiin kohta alkavan taide-bingon takia. Eihän sitä voinut jättää väliin, koska bingon sattuessa omalle kohdalle, olisi palkinto ollut oikeaa taidetta. Tai sitten kahvipaketti.


Iloisena bingoemäntänä toimi Tiina Huhtinen-Siistonen, jonka käsialaa olivat myös alustat pelikupongeille.  Tuo pallokone on aivan mahtava, vaikkei antanutkaan minun kuponkiini bingoriviä.


Kaksi pelaajaa hihkaisivat bingon yhtaikaa, joten molemmat saivat valita mieleisensä grafiikantyön, joita tässä esittelee Pia Feinikin kanssa Virve Lilja.


Sitten olikin hyvä hetki siirtyä alakertaan.


Sain alakerrassa hieman parempia kuvia ja vaikka tahtoisin esitellä ne kaikki, niin jätän kuitenkin vähän tilaa yllätykselle, jos joku siellä päättää pistäytyä :) Seuraavaksi haluaisin kannustaa teitä miettimään, että mitäpä jos hankkisikin joululahjaksi taidetta. Eikä vain joululahjaksi, vaan muinakin merkkipäivinä. Taide kestää aikaa ja on ikuista. Tottakai pitää tuntea lahjan saaja, mutta varmaaan jokainen tuntee läheisensä ja heidän makunsa. Ja kuten edellä kirjoitin, pienistä teoksista on helppo aloittaa. Pienet lapset toki tarvitsevat legonsa ja barbinsa, mutta varsinkin heille, joilla on jo kaikkea, voisi miettiä pitkäikäisempiä lahjoja, jos jotain haluaa antaa.

Mikä voisi olla parempi lahja, kuin kotimainen, lähellä tuotettu käsityö eli taide?


Koska mieheni harrastaa mopoja ja moottoripyöriä, mietin hänelle isänpäivälahjaksi Hannamari Matikaisen pientä serigrafiaa. Mutta koska hän on sekä lasteni isä, että ystäväni ja koska minulla on joku kumma viehätys kaikenlaisiin otuksiin, niin hän saikin Hannamari Matikaisen työn Ystävä, joka tulee sijoittumaan makuuhuoneeseemme. Kuva löytyy tällä hetkellä vain instagramista, joten klikkaa tästä, jos haluat nähdä sen.

Taideputiikissa on tarjolla monenlaisia kuvia moniin eri makuihin, mutta jostain syystä suurin osa oli minun makuuni, koska olisin voinut viedä sieltä mukaani vaikka kuinka monta teosta.Kun olen lisäksi selannut taiteilijoiden kotisivuja, niin olen löytänyt lisää houkutuksia. Mutta kun kaikkea haluamaansa ei voi saada, niin pitää sitten käydä katsomassa sitä taidetta gallerioissa, museoissa ja PopUp Taideputiikissa :)


Selatkaa rohkeasti laatikoissa olevia grafiikanlehtiä ja etsikää vaikka Syysunelmaa.

Menkää Tampereelle, niin minäkin teen, mutta tällä kertaa on vuorossa Suomen Kädentaidot :)

13 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Hyvä raportti kauniine kuvineen! Olisi kyllä kiva lähteä Tampereelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi! Olisipa kiva, jos olisit tullut Tampereelle, vaikka tänään kädentaitomessujen ensimmäisenä päivänä törmäsin sattumalta vain yhteen tuttuun ja monen muun kanssa kuljettiin ristiin.

   Poista
 3. Kiva Tampere postaus ja eikös olekin mukava kaupunki :)
  Tuo Taideputiikki vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta ja kauniita tauluja.
  Taide joululahjaksi voisi olla kivaa vaihtelua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo, Tampereelta näyttää tosiaan löytyvän paljon kivoja käyntikohteita, vaikka minun reissuni ovat aika lailla täsmäiskuja tiettyihin kohteisiin :) Eilen käytiin testaamassa Kattila pikkubistro, jonka sisäänkäynti on yhdessä postauksen kuvassa ja ruoka oli todella suussa sulavaa.

   Poista
 4. Kiitos ihanasta matkasta jälleen kerran!

  VastaaPoista
 5. Tampere on kyllä kiva paikka! Ihania kuvia, ihan kuin oisi ollut itsekin tuolla.
  Lankakauppa näyttää upealta, siellä pitää piipahtaa seuraavan kerran kun käyn.
  Olen miettinyt joskus, että jos ikinä enään laitan yriyksen, on se jok lankakauppa tai kukkakauppa:) Siksikin nuo kuvasi jotenkin koskettivat. Taidetta on myös aina kivaa ihastella.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Anne, että inspiroiduit kuvistani :) Tuohon sinun listaasi mahdollisista toive-yrityksistä lisäisin vielä kirjakaupan :) Olen aina rakastanut varsinkin lastenkirjoja ja nyt kun omat pojat on isoja, harmittaa, kun ei voi ostaa niitä ;) Voisin varmaan perustaa kirjakaupan pelkästään ullakollemme varastoiduilla lastenkirjoilla :D

   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 6. Ihana Tampere <3 Tekisi mieli taas hypätä junaan ja lähteä päiväretkelle. Tai miksi ei yöksikin - niin paljon mielenkiintoisia paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen kansssasi Laura :) Yhdellä kertaa ei ehdi astua sisään jokaisesta kiinnostavasta ovesta.

   Poista
 7. Aika herkun näköisiä nuo lankakuvat.. 8----D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain olekin Hosuli :) Itse ihastelen aina värikkäitä lankahyllyjä, mutta päädyn kuitenkin harmaan ja ruskean sävyihin :D

   Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)