sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Mökkipeliä

Vaikka viimeinen ja tapahtumarikkain osa Nizzan matkasta on jo hyvällä mallilla työn alla, niin laitan tähän väliin vähän kuvia uuden mökin edistymisestä.  Kävimme siellä viikko sitten raivaamassa työkaluja ja muita rakentamisen jälkiä sivuun (kuistille) ja eilen sitten pyörittelimme kalusteita paikasta toiseen vähän kuin olisimme palapeliä rakentaneet.

Kuvien taso hyvin vaihteleva, koska valaistusolosuhteet eivät ole parhaat mahdolliset tai sitten kännykkäni kamera on kertakaikkisen surkea. Ensimmäisenä mökille tullesssa (eilen) huomasin luumupuun nupullaan ja muutamat kukat auenneina. Yritin niitäkin kuvata, mutta aika huonostihan nuo näkyvät. Mutta luonto on vihertynyt viikossa ja nurmikko kasvanut älyttömästi. Ja jäi kasvamaan lisää, kun ei ehditty/jaksettu leikata.


Mies sai viikko sitten polttavan wc-pöntön asennettua paikoilleen ja minun ensimmäinen kysymykseni taisi olla, että "kai nuo putket peitetään jollain?". Heti olin kuitenkin sovittelemassa pientarvikkeita paikoilleen :)


Kuten kuvasta näkyy, paljon on vielä tehtävää. Pesualtaan tekee ystäväni, keramiikan taitaja Ritva Tuominen, jonka töitä olen tainnut esitellä useaan kertaan. Ikkunan pokat odottaa maalia niin kylppärissä kuin monessa muussakin paikassa. Suihkukaappi on vielä paketissaan, mutta se ei estänyt sovittelemasta naulakkohyllyä paikoilleen.Tuollaiset pienet valotkin on mies ehtinyt asentaa peilin yläpuolelle. Minä kyllä ihmettelin mihin niitä tarvitaan ja hän sitten esitteli, miltä naamansa näyttää pimeänä ja valaistuneena. Ihankuin mökillä olisi kauheasti väliä miltä näyttää :) 


Viikko sitten halusin, että hella kaivetaan esiin paketistaan ja sovitellaan paikoilleen, jotta saan paremmin näkemystä tulevista pöytätasoista. No, mitään varsinaisia tasoja tai keittiökaapistoja ei tule, vaan työtasona tulee palvelemaan tuo vanha talonpoikaispöytä, jonka vihdoin, noin vuoden anelun jälkeen sain Cafe Latte Spiritin Leean minulle myymään. Olen aivan rakastunut pöytään, joka osoittautui upeammaksi kuin uskoinkaan ja sopii täydellisesti My Villa Mayn Hannikselta ostamani kaapin ja Pentikin hyllyn kaveriksi.

Pöytä on siitä erikoinen, että kaikki osat ovat irrotettavissa, joten se menee pieneen tilaan. On ilmeisesti ollut aikoinaan käytössä jonkinlaisena apu/lisäpöytänä ehkä leivonnassa tai muussa ruuanlaitossa. Jalkojen välissäkin on tuollainen kaukalo säilytystä varten.


Viime käynnillä mietimme, että tuon kaapin paikalle sopisi paremmin jääkaappi, koska vessan ovi ei muuten aukea ihan kokonaan ja tuon pöydänkin voisi ehkä laittaa toiseen nurkkaan. Eilen mies meni sitten ominpäin siirtelemään kalusteita ja voitte uskoa, että tuo kaappi painaa. Ja niinhän siinä kävi, että paikat eivät miellyttäneet minua. Onneksi mies oli laittanut tassut kaapin alle, mutta silti suosittelin vielä mattoa siirtelyyn.


Sitä ennen minä halusin kokeilla lamppua paikoilleen. Kaksi tuollaista lasipalloa ostin vuosi sitten Tukholmaan suuntautuneella Friends Forever -sisustusreissulla. Eihän siinä ole pistorasiaa, joita ei tietenkään ollut mukana, joten oli parempi laittaa takaisin pakettiin. Pistorasian vieressä oleva pyöreä hommeli on liesituuletin, joka napsautetaan päälle alakuvassa näkyvästä, ikkunan yläkulmassa olevasta katkaisijasta.

Tuo hella on sellainen triplamalli, jossa on kole toimintoa; liesi, uuni ja alimpana astianpesukone. Miehen tahto - hän ei kuulemma ala käsin tiskaamaan :) Tiskialtaan hanasta taas tulee minun tahtoni mukaisesti vanhan tyylinen, vaikka mies haluaisi teknisesti parhaan vaihtoehdon, ulkonäöstä viis. Tuolla ritilän päällä olevalla harmaalla pellillä minä sitten kuulemma paistelen hänelle tuulihattuja :)Astiakaappi sai paikan kuistin puoleisesta nurkasta. Ja kuten näkyy, tiskiallas on hankittu, mutta kaappi sen alle on vielä etsinnässä. Tässä keittiössä on mielestäni sellainen suunnitteluvirhe, että, että kalusteiden sijoittelua ei juuri ole ajateltu. Tuohon nurkkaan oli ensin ajatuksena laittaa jääkaappi, mutta vaikka onkin kapea malli, niin olisi tullut osittain ikkunan eteen. 

Miehenihän siis tilasi mökin lähes ominpäin. Muistan hänen näyttäneen minulle pohjakuvia vaihtoehdoista, jolloin hän ajatteli, että keittiö olisi nykyisen eteisen paikalla ja siellä olisi vain hella, tiskikone, jääkaappi ja that's it.  Johon minä totesin, että pitäähän siinä kunnon keittiö olla, mutta en sen kummemmin paneutunut miettimään mihin mikäkin kodinkone ja kaluste sijoitettaisiin. Ylipäätään keittiötä varten ei ole tehty mitään suunnitelmaa, se vaan nyt muotoutui tämmöiseksi. Kyllä minulla oli jonkinlainen ajatus alakaappien ja työtasojen teettämisestä puusepällä. Jos myöhemmin tulee into ja halu tehdä "oikea" keittiö, niin se ei aiheuta suurempia remontteja, kun nykyiset kalusteet on irtonaisia lukuunottamatta hellan ja tiskialtaan paikkaa.


Vähän piti päästä kokeilemaan purkkien paikkaa kaapin päälle, mutta todennäköisesti sinne sijoitetaan tuo vanha vaaka, jossa on vuosilukuleima 1933.  Vaakahan on peräisin viime kesän saaristoreissulta. Hyllyn paikka tulee olemaan seinällä ja tähän, vastapäätä hellaa ja ikkunaa, sijoitetaan jääkaappi.Makuuhuoneessa ei ole tapahtunut ihmeempiä, sehän on ollut käytössä jo viime kesästä lähtien. Päiväpeite vaan on vaihtunut tähän hieman liian pieneen, koska oli ennen toisen pojan sängyllä. Mies sai yöpöydäkseen vanhan jakkaran ja itselleni tuon samanmoisen kotoa. Yölamppu on toistaiseksi rekvisiittaa, johto ei yllä pistorasiaan, siksi tarvitaan taskulamppua :) Makuuhuoneeseen on tulossa säilytyskalusteeksi vanha senkki, mutta se ja eteiseen tuleva kaappi ovat vielä hyvässä hoidossa sijoituskodissaan Vanhassa Kauppatalossa Söderkullassa.

Eteisestä en ole ottanut kuvia, kun se toimii vielä työkalujen varastona. Uusi imurikin tuotiin eilen tullessamme, kun edellinen sata vuotta vanha oli välillä yöpynyt ulkonakin, joten oli kyllä tullut tiensä päähän.  Jopa mies kehui, että nyt on tehokas imuri ja se on paljon henkilöltä, joka ei normaalisti imuriin koske ;-) Minä kuitenkin kävin hänen jäljiltään nurkat uudelleen läpi, koska olen siinä asiassa paljon pedantimpi. Kävin lattiat läpi myös nihkeällä mopilla.


En tiedä mikä kumma miestäni vaivaa. Onko se kevät vai mikä on saanut hänet intoutumaan vaihtelemaan kalusteiden paikkoja. Hän sai päähänsä, että kalusteiden pitää olla kuten yllä. Pöytä sijoittuu tuossa sohvaa vastapäätä kuistin puoleisten ikkunoiden eteen. Pyysin miestä seisomaan viereeni tuohon, josta kuva on otettu ja kysyin, että näyttääkö nyt muka paremmalta kuin äsken :)
Ei kuulemma, joten taas siirrettiin tonnin painoista vuodesohvaa. Minä jouduin avustamaan pöydän siirtämisessä takaisin entiselle paikalleen, mikä ei kyllä ole yhtään yhtään hyväksi kropalleni.


Saattaahaan se olla, että kalusteiden paikat vielä muuttuu. Tuonne sohvan ja nojatuolin väliin on tulossa matala sohvapöytä, mutta sen saan vasta viikon päästä, kun Bake and Party lopullisesti sulkee ovensa täällä meidän kylällä ja lopettaa liiketoimintansa. Heidän ihanassa herkkukaupassaan on ollut myös ihana sisustus ja ryntäsin sinne heti, kun kuulin, että myyvät loppuunmyynnissä myös osan myymälän kalusteista. Ihan kaikki haluamani ei kyllä ollut kaupan.

Tuosta villamatosta en ole ihan varma, että jääkö tuohon. Se on lähinnä ollut mökin sisätöiden aikaan lattian suojana. Siinä on mielestäni jotain kokonaisuuteen sopivaa, mutta myös jotain häiritsevää. Se on ehkä liian levoton. Alakuvassa takka näkyy hieman paremmin.


Taisi muuten olla vappuna, kun miehen kanssa kiskoimme päällistä tuohon Ektorp-nojatuoliin ja se ratkesi. Ei paljon, eikä välttämättä häiritsevästi, kun piiloutuu tyon torkkupeiton alle, mutta yleinen nuhruisuus ei oikein pesussa lähtenyt, joten saatan hankkia uuden päällisen. Ikean löytöpisteessä nimittäin myytiin tuota valkoista perusmallia alle 30 eurolla, kun kävin ostamassa keittiöön tiskialtaan. Uskoisin niitä löytyvän sieltä myöhemminkin, koska asiakaspalautuksia oli takahuoneen hyllyt täynnä. Älysin nimittäin kysyä, että sattuisiko heillä olemaan sitä pellavasekoite-päällistä, jossa on napit helmassa ja siellähän oli. Tosin esittelykäytössä ollut, mutta todella siisti kappale, jonka sain tingittyä todella hyvään hintaan. En lupaa, että toimii kaikilla ;-)

Mökillä alkoi iltasella sataa, mutta eipä me mitään pihatöitä nyt tehtykään, vaikka todellinen tarve kyllä olisi. Mutta niihin keskitytään sitten myöhemmin. Jätin vain vanhasta mökistä matot ulos roikkumaan ja odottamaan pesua. 


Mummi (anoppini) on joskus vuosikymmeniä sitten kietonut koivunrunkoja toistensa ympärille. Takana on meidän poikien nukkumapömpeli.


Vaahtera taas on alkanut hauskasti kasvattaa versoja sieltä täältä rungosta, vaikka on muuten lähes pystyyn kuollut. 


Grillikatoksessa joskus roikkunut kynttiläkruunu on unohtunut koivun oksalle.


Sellaiset mökkijutut tällä kertaa. Mukavaa helluntai-iltaa!

PS. Muistakaa Cafe Latten bloggari-kirppis Leppävaarassa
ensi su 31.5. klo 10 -14.
Laitan omista myytävistäni albumia facebookin puolelle.8 kommenttia:

 1. Kylläpäs teidän mökillä näyttää mukavalta :) Pikku hiljaa kaikki alkaa asettumaan paikoilleen.
  Jos sun miestä on purrut sisustuskärpänen....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah hah, sen puraisun tahtoisin kyllä nähdä ;-) Juu, meillä kaikki etenee pikkuhiljaa, kun mihinkään ei ole kiire ja on niin paljon muutakin mukavaa tekemistä.

   Poista
 2. Näyttää niin kivalta!
  Ihanaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne :) Samoin sinulle kivaa toukokuun viimeistä viikkoa!

   Poista
 3. Kyllä tulee hienoa. Ekana osui silmään Punahilkka-kahvipannu. Ihanaa nostalgiaa. Miulla on kakkoskodissa samanlainen, tosin punaisena. Olohuoneen lamppu näyttää myös tutulta. Hieno huvila.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi :) Kyllä siitä varmasti ihan hyvä tulee, kunhan tuo mies ei sekaantuisi sisustusasioihin ;) Tuo sininen pannu on kirpparilöytö, mutta meillä on myös punainen versio eri kuviolla (kehrä), joka on vielä vanhassa mökissä.

   Poista
 4. Ihanaa mökkipuuhastelua. Ihana mökki teillä. Todella kauniita vanhoja tavaroita, hieno takka ja upeat yläikkunat. Miten tuo pönttö, onko se sellainen erotteleva? Onko siellä siis viemäriverkko vai ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Laura :) Mä en tiedä pöntöstä muuta kuin että se on polttava. Mies on varmasti kertonut tarkemmin, mutta mun päähän ei jää mitään. En edes suorislta käsin osaa sanoa viemäriverkosta, mutta oletan sellausen olevan, koska naapurissa on ihana oikeat vesivessat. Kysyn ja kerron myöhemmin lisää :)

   Noiden yläikkunoiden ihanuudesta en mene takuuseen, kun ne pitäisi pestä ja pokat maalata. Meillä on työjärjestys ollut vähän vinksallaan ;)

   Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)