maanantai 26. kesäkuuta 2017

Mökkijuhannus

Toivottavasti teillä kaikilla oli oikein mukava juhannus.
Itse suunnistin mökille myöhään torstai-iltana poikieni kanssa. Ihan pakko oli pysähtyä taas kerran ikuistamaan tämä hyvän kesän toivotus, kun viime kesänä sitä ei suureksi pettymyksekseni jostain syystä ollut tutulla paikallaan.


Seuraava pysähdys oli kohta mutkassa, jossa kukkii juhannusruusu niin suomalaisessa peltomaisemassa. No, ne ruusut ei kovin hyvin huonoissa kännykkäkuvissa erotu ja ylemmässä kuvassa halusinkin taltioida nuo pilvet, kun aurinko oli laskemassa mailleen.
Alempi kuva otettu kolme päivää myöhemmin kotimatkalle lähtiessä ja sekin napattu pikaisesti apukuskin yli avoimesta auton ikkunasta ;)Poikkeuksellisesti en ottanut kovin paljon kuvia viikonlopun aikana, joten näytän nyt myös ne vähemmän hienot kuvat. Juhannusaaton aamuna nautiskelin aamukahvini yksikseni terassilla villaan kääriytyneenä, koska Suomen kesä :) Meillä on massiiviset pihanparannustyöt meneillään mökillä ja kuten näkyy, nurmikko ei ole juurikaan ehtinyt kasvaa. Tuon autotallille varastolle johtavan soratien päälle on tarkoitus rakentaa sellainen köynnösten peittämä käytävä. Pitäisi vaan osata valita nopeakasvuiset, mieluummin kukkivat köynnöskasvit.


Nurmikkoahan pitää tietenkin leikata (vaikkei se olisi ehtinyt edes kasvaa) ja sen tehtävän hoitaa Paavon maalaissisar Kylli-Hillevi (nimi juontaa linjakkaista muodoista), joka on kuvattu ahkeroimassa jo viikko sitten. Vaikka pelastin sen kynsistä osan raparpereista, niin jäljelle jääneistä se on jo tehnyt selvää, kuten myös pienimmästä mustaviinimarjapensaasta. Onneksi niitä on useampi ja niin suuria, että huonosta leikkausajankohdasta huolimatta riivin vanhimmat maahan asti painuneet oksat pois. Tuo videolla näkyvä pömpeli on poikien valtakuntaa, jossa he ovat siirtyneet nukkumaan omiin kammioihinsa toisen kuorsauksen häiritessä toista nukkujaa.Juhannuskokolle lähdettiin perinteisellä kyydillä eli Erkin vanhalla lava-Mersulla, mutta tällä kertaa meillä oli seuraaja perässä. Itse kyydistä ei tullut otettua kuvia, mutta sen näkee vaikkapa täältä ja onpa joku noista Mersu-kuvistani kuulemma päätynyt myös merkin clubilehteen.


Yritin ottaa autonlavalta muutaman maisemakuvan, mutta se oli tärinästä johtuen melkoisen haastaavaa. Kuvassa Kanteleenjärvi, joka kuuluu Etelä-Suomen merkittävimpiin lintujärviin ja on mukana valtakunnallisessa lintuvesien suojeluohjelmassa sekä Natura-ohjelmassa.


Heinät on jo niitetty lehmien märehdittäväksi. 
Kylän kokolla on aina myynnissä makkaraa, munkkeja, kahvia ja limpparia ja saapa siellä kuulla myös haitarimusiikkia juhannuskyytimme kuljettajan soittamana. Väkeä oli kyllä runsaammin kuin kuva antaa ymmärtää :)  Koko syttyi ja paloi tänä vuonna erityisen nopeasti.

Koska kokonpoltto tapahtuu melko ajoissa, ruokailimme vasta sen jälkeen. Kokkailuista ei tullut otettua kuvia, eikä valmiista annoksistakaan, joten kerronpa vain, että perinteisten grilliruokien lisukkeina oli kotimaisia varhaisperunoita ja kasvisnyyttejä, joihin oli sulatejuuston lisäksi pilkottu uutta sipulia varsineen, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, paprikaa ja porkkanaa. Nam!

Myöhemmin pyörähdettiin vielä kylillä ja pääsin näkemään ihailemaan laskevan auringon värjäämää maisemaa korkeamman mäen päältä. Harmikseni en ottanut oikeaa kameraa mukaan.


Juhannuspäivän aamuna sain taas nauttia aamun rauhasta itsekseni ja vaikken juuri koskaan syö kahvin kanssa aamuisin mitään, niin nyt oikein panostin aamiaiseen ;) Tosi harvoin ostan nykyisin  myöskään lehtiä, mikä vähän hävettää,kun en pysty vastavuoroisesti kierrättämään lehtiä kuten ystäväni minulle. Nytkin ostin lehden oikeastaan ristikon vuoksi, tykkään niitä täytellä silloin tällöin aivojumppana, kuten myös uusimpana innostuksena sudokuja, niitä helpoimpia.Aamiaistani laitellessa kuvasin keittiön ikkunan ohi pomppivan nuoren räkättirastaan. Tuohon sora-alueen keskelle on jo merkitty valmiiksi kasvihuoneen paikka, joka kuitenkin on päädytty pykäämään vasta ensi kesänä. Minulla kun on viljelykseni hoidettavana myös kaupungissa.Mökkipihan marjapensaiden leikkaamisen lisäksi jouduin myös metsään, jonne onnekseni olin osannut varustautua oikein.Olen ihan varma, että tuossa pellolla on käynyt ufo ;)


Mökin pihapiirissä on tällä hetkellä useampi linnunpesä, joista tämä on ehkä hauskimmassa, mutta hankalimmassa paikassa.  Hankalassa siksi, että pesän ohi on kulku vanhassa mökissä olevaan saunaan (jota minä en käytä) ja  sen ohi ajetaan hirmuisesti pärisevillä moottoripyörillä ja niitä myös pestään ihan vieressä. 

Luulin ensin, että tässä on asialla mustarastas, mutta hautoja onkin paljon ruskeampi. En saanut  otettua siitä kuvaa, kun yritettiin jättää se mahdollisimman rauhaan ja pykättiin sille oikein rauhoitettu alue.


Uuden mökin kuistilla on tainnut jo lopettaa pesimisen, mutta katolla jatkaa edelleen västäräkki puuhiaan. Siihen malliin se vahtii ja komentaa kuistilla kaikessa rauhassa kahviaan juovia mökkiläisiä, kun toinen vanhemmista vie ruokaa pesään.Nyt tämän vanhemman pitäisi lähteä hankkimaan lapsilleen ruokaa ja sitten valmistautua ajoissa nukkumaan. On nimittäin aamulla sen verran aikainen herätys, kun pitää ehtia klo 6.27 lähtevään Turun junaan.  Tehdään ystävän kanssa päiväretki Seilin saarelle

Kivaa kesäviikkoa,

Tuula6 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat juhannuksestanne...mökkireissusta..:)

  VastaaPoista
 2. Kylläpä on hauska tuo sinun metsävarustekuva, nauru tuli ihan ääneen! Tuo on niin tuttua, sillä nämä mustat pienet vihulaiset on heti kimpussa, eikä vaan itikat, myös mäkärät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin olevani kylähullun näköinen, siksi tuli otettua metsä-selfie :D

   Poista
 3. Ihanan kesäisiä juhannuskuvia! Tuo sinun metsä-selfie on kyllä tyylikäs :D Jos se pellolle tullut ufo olisi tullut vastaan metsänsiimeksessä kyllä molemmat teistä olisivat säihkähtäneet toisiaan. Ja kunnolla :D
  Kiitos mukavasta päivästä tänään Fiskarsissa :)

  VastaaPoista
 4. Hah hah, todellakin :D
  Kiitos itsellesi Marjo :)

  VastaaPoista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)