torstai 31. joulukuuta 2015

Tarkoitus pyhittää ulkonäön

Toivottavasti teillä meni joulunaika yhtä mukavasti kuin itselläni.

Tiedättehän sanonnan "tarkoitus pyhittää keinot"? Muokkasin sanontaa hieman omiin tekemisiini sopivammaksi. Neuloin nimittäin anopilleni joulupakettiin hypistelymuhvin, joita kuulin ensimmäisen kerran neulotun muistaakseni Pohjois-Karjalassa muistisairaille vanhuksille. Niistä oli saaatu hyviä kokemuksia ja kun noista hypisteltävistä muhveista kerrottiin televisiossa, taisi niiden suosio kasvaa samantien suureksi. Ainakin olen kuullut, että niitä on ahkerasti virkattu ja neulottu ja toimitettu mm. palvelutaloihin ja itsekin päätin heti neuloa muhvin alzheimeria sairastavalle anopilleni.

Koska hypistelymuhvin olisi tarkoitus olla mahdollisimman virikkeellinen tuntoaistille, jotta sillä voitaisiin lievittää muistisairauteen usein liittyvä motorista levottomuutta, niin ajattelin, että sen pitäisi olla myös värikäs. Minultahan ei juurikaan löydy kuin harmaan ja ruskean sävyisiä lankoja, joten piti kaivella lankavarastoja hieman syvemmältä. Eipä tuosta silti kovin värikäs tullut, lukuunottamatta tuota oranssia raitaa :)

 Otin esille myös joitakin langanloppuja sekä tuollaista ruskeaa, omituista tekokuitulankaa, jota olen saanut kaupanpäällisinä Lankamaailmasta ja jolle en ole keksinyt muuta käyttöä. Alkuun päästyäni koko homma jäi kesken, kun materiaalit eivät oikein motivoineet, vaikka on mukana ihan 100 % villaakin. Sitten tulikin kiire, kun jouluaatto lähestyi ja mieskin jopa vihjaisi, että äitinsä voisi hyötyä muhvin hypistelystä. Muutoin mieheni ei puutu neulomisiini - paitsi, kun puikkoja löytyy sängystä ;-)


Onhan se myönnettävä, ettei tuo nyt maailman kaunein ole, mutta kuten otsikossa totesin, tarkoitus ja ajatus oli hyvä. Jos googlaa sanalla hypistelymuhvi, niin netistä löytyy vaikka miten hienoja muhveja. Koska en viimetingassa löytänyt mitään erityisiä kosketeltavia juttuja, ompelin muhviin nappilaatikostani löytyneitä pieniä kukkia ympäriinsä ja sisäpuolelle isohkon napin ja sellaisen laskosverhojen vetimessä olevan muovihärpäkkeen, jotka jätin hieman roikkuviksi, jotta mummilla, joksi minäkin anoppiani kutsun, olisi enemmän nypellettävää. Päälipuolelle neuloin noihin valkoisiin "karvaisiin" raitoihin palluroita ja oranssiin raitaan "sarvia", joista saa hyvin sormilla kiinni. Sisus on kokonaan tuota valkoista Novitan haituvalankaa - tai mitä karvoja nuo ovatkaan. Toisessa reunassa oleva roosa raita on samaa villaa, josta olen neulonut pikkuisen Lilon villapaidan.

Mummi hieman ihmetteli paketin avattuaan ja veti sitten muhvin päähänsä :) No, aika loogista, koska vähän pipoltahan tuo näytti, kun ei huomannut aukkoa molemmissa päissä ja ihan sopivakin näytti olevan. Mieheni sitten opasti, että kyseessä on käsien lämmitin, mikä sekin on mummille hyvin tarpeellinen ja jouluateriaa sulatellessa, ennen jälkiruokaa, mummi nukahtikin keinutuoliin kädet hypistelymuhvin sisällä. Joulun jälkeen vanhemmillaan käydessään mieheni oli nähnyt muhvin nököttävän hattuhyllyllä. Niin se oli käyttötarkoitus jo unohtunut.
Tämä huivi valmistui joululahjaksi ystävälle ja melko nopsaan valmistuikin nro 7 puikoilla neulottuna alpakka-silkistä. Joku saattaa tunnistaa värit ja langan samoiksi, joista neuloin alkuvuonna itselleni kolmiohuivin. Nämä ovatkin samoja Tallinnan tuliaisia eli Dropsin brushed alpaca-silkiä, jossa on 77% alpakkaa ja 23% silkkiä. Huivi on unelman kevyt, kun painoa on vain noin 50 g.

Ohje on tavallaan sama kuin linkistä löytyvässä Kahden kerän huivissa, eli aloitussilmukat ja lisäykset samoin, mutta eri lanka ja paksummat puikot. Saaja oli oikein tyytyväinen :)

Pipoja olen joulukuussa neulonut vain kaksi ja harmi kyllä unohdin kuvata juuri sen, joka poikkesi normaalisti neulomistani palmikkopipoista, kuten tästä uusimmasta.


Jotta vastoin tapojani pysyisin vain yhdessä aiheessa, niin esittelen vielä ystävältäni joulupaketissa saadut hienot villasukat. Hän ei ole niitä itse neulonut, mutta minua varten tilannut, kiitos <3Näin uuden vuoden aattona en toivottele teille rakettien räiskyntää, koska itse pelkään niitä, mutta toivotan sitäkin iloisempaa vuodenvaihdetta. Uudelle vuodelle toivotan onnea, terveyttä ja kaikkea sitä hyvää mistä ikinä uskallattekaan haaveilla.

Itse en uskalla luvata mitään, mutta toivon ainakin parempaa vointia ja monien keskeneräisten neulomusten valmistumista :)

8 kommenttia:

 1. Muhveja on monenlaisia ;-). Minäkin olen ollut tilanteessa, jossa vanhus laittaa muhvin päähänsä ja toinen sitten helläst neuvoo, että ei sitä päähän pitänyt laittaa. Muhvi oli varmasti anopille tärkeä lahja.
  Oikein rauhaisaa vuoden vaihetta ja hyvää alkavaa vuotta 2016.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija, helpottavaa kuulla, ettei mummin muhvi ole ainoa myssyn kaltainen :) Hyvää uuden vuoden alkua!

   Poista
 2. Onnellista vuotta 2016! Parempaa vointia ja valoa päiviin!

  VastaaPoista
 3. Suloinen hypistelymuhvi ja ihana ajatus sen takana. Kauniit sukat olet saanut ystävältäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Ninnu :) On ihanaa, kun ystävä muistaa, että minulla on palelevat varpaat ja joku osaa neuloa kivoja sukkia, kun jostain syystä en itse neulo sukkiani, vaikka kaikenlaista muuta tuleekin neulottua.

   Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)