torstai 17. heinäkuuta 2014

Kartanomaisemissa Kirkkonummella

Tuomarinkylän kartanolta Helsingistä tuttu Country White avasi keväällä toisen myymälänsä Oitbackan kartanon maille vanhaan hevostalliin, joka on aikoinaan lukeutunut Suomen hienoimpiin. Kartanoputiikkiin vievää Kiseleffin puistotietä reunustaa peltojen puolella upea puukuja. 
Privaattipuolelle ei tietysti ole menemistä, mutta otin kuvan tuosta kauniista oksiston peittämästä muurista. Lisäkuvia kartanolle kuuluvista hienosti säilyneistä rakennuksista, sen historiasta ja nykyisestä toiminnasta kannattaa käydä tutkimassa heidän nettisivuiltaan.

Tallin edustalla oli tälläinen hauska, ruudullinen penkki, joka ainakin näyttäisi olevan vanhaa tekoa. En muista ennen nähneeni vastaavanlaista.


Minun piti päästä ensimmäiseksi tutustumaan wc-tiloihin, jotka ovat kyllä tosi rouheat :)Sisällä tallissa on todella avarat ja valoisat tilat upeiden kattoikkunoiden alla. Itseäni miellyttää tosi paljon, että tiloissa on jätetty yksityiskohtina näkyville niiden historiaa mm. vanhoine tiilineen (kartanon omaa tuotantoa), ovineen ja upeine graniittipylväineen, jotka on paikan päällä veistetty metsästä tuodusista lohkareista.Ensimmäisenä vastassa oli todellinen ale-kärry. Katsokaa nyt noita hienoja puisia kärrynpyöriä!Ja hieno kassapiste oli heti sopivasti vastapäätä :)


Mutta eihän me nyt heti kassalle päästy, kun ensin piti tutkia koko valikoima, jossa riittikin katseltavaa, kokeiltavaa ja hypisteltävää. Eri merkkien/valmistajien tuotteet on koottu esille omiksi osastoikseen, mutta toki tuotteita on myös sekoiteltu kauniiden asetelmien aikaansaamiseksi.
Vaatevalikoima on aika lailla puodin keskiössä ja tarjolla on runsaasti esim. kaunista pellavaa ja muita ihania mekkoja Jeanne d'Arc Livingiltä, Odd Mollylta, Ewa i Wallalta ja Peuralta. Myös ale-rekki oli hyvin edustettuna :)Sellaista olisin toivonut, että vatteet olisivat rekeillä väljemmin, niin olisi mukavampi tutkia niitä. Etenkin Peuralla on niin paljon malleja, että osa jäi varmasti huomiotta, kun ovat niin tiiviisti rekillä. Löytyi sieltä kumminkin ihanat, väljät pellavahousut, joista taisi tulla lempparini :) Ne olivat ylläni myös viikonloppuisella antiikkireissulla. Kuvassa kanssani taiteilija Viivi Varesvuo, jonka tapaamisesta voitte lukea Kotilo-galleriassa.


Niin, ja vaatteiden sovitteluun on tosi kauniit sovituskopit, mutta oli hankalaa ottaa sisältä kuvaa. Teidän pitää siis mennä itse sovittelemaan :) Itselleni kokeilin tuollaista kesäistä lierihattua ja nyt tulikin mieleeni, kuinka teini-ikäisinä hauskuutimme ystävien kanssa toisiamme Stockmannin hattuosastolla kokeilemalla mitä kummallisemman näköisiä päähineitä :)


Tällaiselle rottinkituotteiden ystävälle on Country Whitessa runsaasti tarjontaa mm. Riviera Maisonilta ja Artwoodilta. Tosin minulla taitaa jo olla useimmat hankittuna, kun aikoinaan hyödynsin ko. liikkeen muutoalen Jumbon kauppakeskuksen pikkuruisesta liiketilasta Tuomarinkylän kartanolle :) Mökille taas on tullut hankittua yhtä ja toista muista alennusmyynneistä. Olen nuoresta asti osannut hyödyntää kauppojen alet jo silloin kun ne eivät olleet lähes ympärivuotisia niin kuin nykyisin, mutta silloin ostokseni keskittyivät vain vaatteisiin.
Kuten kuvista huomaatte, niin tunnelma putiikissa vaihtelee vähän riippuen siitä, miten valo tulee sisään ruutuikkunoista. Ja minähän en siis käsittele kuvia mitenkään, enkä kuvatessani tee mitään ihmeellisiä säätöjä tarkennuksen (joka ei sekään aina onnistu) lisäksi, vaan kuvat ovat sellaisenaan kuin ne kamerasta löytyy. Myönnän, en ole vieläkään vaivautunut opettelemaan kameran käyttöä, mutta tämä meininki tuntuu juuri minulle sopivalta.Noista isoista kirjaimista mainitsinkin jutussani Koiramäen Pajutallilta ja nyt minulle selvisi, että ne myydään kokonaisina setteinä eli DREAM tai HOME, joten ei tarvitse enää miettiä sitä teksitä, jos päätän näitä kirjaimia hankkia mökin seinälle.Puoti siis jatkui pienempään takahuoneeseen. Tiedän, että Country Whitella on nykyisin oma valaisinmallistonsa, mutta muidenkin valmistajien malleja on kaupan.
Minä niin tykkään tuosta rouheasta tiiliseinästä, johon on jätetty naulojen ja ruuvien reiät näkyville.

Takahuoneen valikoimissa on mm. Comptoir de Famillen tuotteita, erilaisia seinäkelloja, peilejä ja hyllykköjä ja runsaasti pehmeitä tyynyjä jos jonkinlaisissa kuoseissa. Tyynyjä ja muita tekstiilejä on lisäksi myös Linumilta isomman "salin" puolella.


Kierros taisikin olla tässä. Siis tämän kartanoputiikin osalta. Orangerissa eli entisessä talvipuutarhassa olisi ollut taidenäyttely, mutta se jäi nyt seuraavaan kertaan. Ei makeaa mahan täydeltä.
Tästä villiintyneen puutarhan keskellä olevasta niiiiin kauniista talosta en löytänyt lisätietoja Oitbackan kartanon nettisivuilta. Taloa ei ainakaan ole asuttu, koska siihen käyttöön kaipaisi ilmeisesti perusteellista kunnostusta. 


Meidän kierroksemme jatkui toisaalle Kirkkonummelle, sen kauniissa asemarakennuksessa sijaitsevaan Huone ett Rum:iin, joka todellakin on vain pikkuinen huone, mutta siellä on sitäkin monipuolisempi valikoima uutta ja vanhaa, taidetta ja käsitöitä.


Tällä kertaa puotia oli hoitamassa Rautaharakka Eeva Tarkio, jonka olen tavannut pari kertaa aiemmin Käsityökortteleissa. Hänet muistan aina opetuksesta, miten sipulit tulee säilyttää oikeaoppisesti huoneenlämmössä eikä jääkaapissa :) Täälläkin on myynnissä hänen rautalangasta vääntämiään tarve- ja koriste-esineitä.Tuikku-sipulit ikkunalla ovat Eevan käsialaa, mutten muista kenen nuo vanhoista kahvikupeista ja jälkiruokakipoista tehdyt valaisimet ovat. Minun pitäisi aina kirjoittaa kaikki minulle kerrottu ylös paperille, jotta pystyisin toistamaan sen. Varsinkin kun tulee paljon asiaa ja nimiä kerrallaan, niin aivot ei pysty käsittelemään kaikkea ja lähes kirjaimellisesti menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Näiden blogijuttujen kirjoittamisessa auttaa tämä runsas valokuvamäärä ja muutenkin pitkin päivää kuvailen kaikkea mahdollista, joka on sitten myöhemmin muistin tukena. Lapset jo ehdottivat, että käyttäisin kännykkää sanelukoneena, mutta tuntuisi hullulta puhella yksinään :) Kalenteria ja sen hälytystoimintoa käytän kyllä ahkerasti.Keramiikkalaatan perhosella on tehnyt Ritva Salmi, jonka muitakin keramiikkatöitä on tarjolla. Tekstitaulut ja -magneetit ovat Maisa Martikaisen käsialaa ja niitä tehdään myös toiveiden mukaisilla teksteillä. Myynnissä on myös hänen maalauksiaan. Meidän jääkaapin ovessa on nykyään teksti:

RUNNING OUT
OF SUPPLIES
PLEASE TRY
AGAIN LATER

joka kuvaa täydellisesti siellä yleensä vallitsevaa tilaa :)
Tekstejä löytyy moniin muihinkin tilanteisiin ja tarkoituksiin.Vaikka Huone et Rumin värimaailma on minua miellyttävä neutraalin maanläheinen, niin löytyy sieltä värejäkin mm. kynttilöiden muodossa.


Tämän ihastuttavan huoneen omistaja-kädentaitajat ovat usein monessa mukana ja heillä on ollut näyttely-yhteistyötä mm. Inkoolaisen Galleria Karaijan kanssa, jonka galleristin Maarit Lassilan keramiikkavateja on esillä ja myytävänä myös Huone rtt Rum:ssa.

Vaikka kauas on pitkä matka, niin juna pysähtyy ihan oven edessä.

Ennekuin minä lähdin autoilemaan kotiinpäin melkoisen pitkää matkaa, niin sain sain levätä ja rentoutua ystävän hellissä käsissä, kun hän teki minulle kasvohoidon ja antoi kevyemmän version intialaista päähierontaa. Aah, mikä nautinto!
Kiitos Maarit :)

1 kommentti:

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)