tiistai 15. heinäkuuta 2014

Antiikkipäivän jatkot Fiskarsissa

Fiskarsin kylää lähestyessämme yritin kuvata myös kauniita maisemia auton ikkunasta. Se on vähän hankalaa, kun mies ei kehtaa hiljentää vauhtia, jos takana on muitakin tulijoita. No onneksi nämä ovat tuttuja maisemia, koska Fiskars on kuulunut vakiokohteisiimme paria viime kesää lukuunottamatta.


Mietin ensin, että ovatko nämä lehmät niitä Miina Äkkijyrkän kyyttöjä, jotka saivat häädön Helsingin Uutelasta. Eivät kyllä näytä ihan samoilta, mutten löytänyt tästä laiduntavasta joukosta muuta tietoa, kuin Marjon matkassa-blogista, jossa Marjo arveli näiden kuuluvan Nybyn kartanolle ja olevan Simmental-rotua.

Kylän keskustaan tultaessa on syytä muistaa varoa myös pienimpiä tiellä liikkujia <3Tornikellorakennus oli alunperin koulu, mutta nykyään siinä on asuntoja, myymälöitä, kahvila ja Fiskars-yhtiöiden historiasta kertova näyttely. Tornissa kyläläisille aikaa näyttää aito Könnin kello.Kantti sijaitsee omassa pienessä rakennuksessaan pääkadun varrella ja siellä myydään monenlaista kivaa designia. Ei muuten uskoisi, miten monta mielenkiintoista liikettä mahtuu pieneen ruukkikylään. Lisäksi on vielä upeat näyttelytilat, kahvilat ja ruokapaikat. Niin, ja hotelli Tegel. Etukäteen mietin, että jos olisi jäänyt yöksi, niin olisi jaksanut paremmin tutkia kaikki paikat, kun nyt käytiin vain muutamissa, mutta sitten tajusin, että kaikki majoituspaikat olisi varmaan antiikkipäivien takia ihan täynnä.


Koska Fiskarsin torille oli kerääntynyt melkoisen paljon niin antiikin kuin muunkin vanhan ja uudemman tavaran ja käsitöiden myyjiä, niin päätimme jättää väliin Vanhan veitsitehtaan virallisen tapahtuman. Olin etukäteen tutkinut näytteilleasettajien nettisivuja ja eniten olisi kiinnostanut Anna-Stiina, jonka Antiikkikahvila Pehtoorissa ehdimme käydä viime elokuussa Hämeenpuiston antiikki- ja sisustustapahtuman yhteydessä ennenkuin se muutti uusiin tiloihinsa.
Talonpoikaisesineitä oli täälläkin tarjolla runsaasti. Muutama mielenkiintoinen villan ja pellavan käsittelyyn käytetty penkki herätti kiinnostukseni ja niiden myyjä sai ihmettelijöille esitellä näiden kapineiden aiempaa tarkoitusta.Mirellan Antiikki oli tuonut ihastuttavat aarteensa Fiskarsiin Hyvinkäältä. Hänellä oli mukana isompia huonekaluja, pienempiä sisustusesineitä sekä suloisia leluja.
Nämä kauniit valkoiset nuken kalusteet ei ehkä olleet Mirellan vaan jonkun muun myyjän (sikäli, että joku siellä kiinnostui).


Eräs lukijoistani olisi saattanut kiinnostua tästä pussista, joka sisälsi pikkuruisia kalusteita, joiden joukossa oli mm. pienen pieni akvaario. Anteeksi surkea kuva.


Kontrastiksi kaikelle vanhalle oli Fiskarsin leikki-ikäiset saaneet upouuden, hienon leikkipuiston, joka varmasti herättää kateutta monessakin lähiössä.


Minä en tainnut ostaa torilta muuta kuin vessaharjan näköisen sudin miehelleni, joka tarvitsee sitä mökille termospullon pesua varten. Sitten olikin aika pitää kahvipaussi, joten suunnistimme joen yli Laundry Fiskars Cafe Bar:iin. Sillankupeessa vanhan paloaseman tiloissa pääsee taikojen maailmaan Taikateatterin esityksissä.
Entisessä pesutuparakennuksessa on vuosikymmenten saatossa toiminut mm. koulu, puhelinkeskus ja kirjasto. Viimeksi, kun minä olen siellä käynyt, oli tiloissa keramiikkapaja ja -myymälä. Kuvia ei tullut otettua kuin kahvilan seinällä olleesta hauskasta valokuvateoksesta. Mutta rento ja viihtyisä paikka oli, kahvin saa nautiskella vai keinutuolissa (modernissa) istuen.


Lepotauon jälkeen köpöteltiin joen vartta pitkin Vanhaa Viljamakasiinia kohti.
Makasiinin sillankaiteesta bongasin pikkuisen neulegraffitin.Onoman Pop Up Shopin myyntinäyttelystä kerroinkin jo Kotilo-galleriassa ja siihen päättyikin meidän antiikkipäivä.


4 kommenttia:

 1. Ihania kuvia taas! :)

  Siivu

  VastaaPoista
 2. Kiitos, viime kesänä olimme paikan päällä ja nyt sain tämän virtuaalimatkan. Kaunis rautasänky iski tajuntaan, näytti lastensängyltä? Ja se "minikeittiö", olikohan se kooltaan noin nukkekotiluokkaa, mutta isompaa (ehkä 1:10?). Pikkupussukan miniatyyrihuonekalut myös olivat hienot ;), siis vielä kerran kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunaluukkujen kanssa samassa kuvassa oleva valkoinen rautasänky on lasten/vauvojen kokoa, mutta pieni, koristeellisempi, jossa on nukkeja, on juurikin heidän kokoaan. Sininen keittiö/kauppaleikki ei mahtuisi nukkekodin keittiöön. Tuosta suhdeluvusta en tiedä, mutta koko vastaa samaa, kuin leikkisi nukkekodilla :)

   Poista

Kiva jos jätät kommentin. Luen kaikki mielelläni, mutta vastaus saattaa viipyä :)